Ponedeljak 10.08.2015.
06:43
D. N. Petrović - Vesti

Sa liste FBI u Novi Pazar

Vesti
Furkan u Novom Pazaru meta policije

Demirović u Srbiju nije, kako su objavili neki mediji, ušao ilegalno i nije održao sastanak sa novopazarskim vehabijama da bi ih pozivao na džihad i pobunu: u Srbiju je ušao sasvim legalno, kolima preko zvaničnog prelaza, pošto za njim nije raspisana nikakva poternica, niti je u Srbiji počinio neko krivično delo.

Mutni Furkan

Pošto je vođa Furkana Abid Podbićanin otišao u Siriju, odakle se pronela još nepotvrđena vest da je poginuo, a sa njim su u rat otišli i najbliži saradnici Tefik Mujović i Ferat Kasumović, policija u Novom Pazaru uhapsila je preostale vođe, Sejada Plojovića i Izeta Crnovršanina kojima se sudi u Specijalnom sudu u Beogradu.

On u Novom Pazaru boravi kao potpuno slobodan čovek, ali je, prema nezvaničnim informacijama, pod budnim okom bezbednosnih službi.

- Nemamo razloga da ga hapsimo jer još ništa nije učinio što bi se moglo okarakterisati kao krivično delo - zasad ne regrutuje druge vehabije za rat u Siriji i ne poziva na činjenje nekih krivičnih dela, što ne znači da sa ovdašnjim vehabijama ne kuje i neke opasne planove - kaže jedan novopazarski bezbednjak.

Za Adema Demirovića, rođenog u Ribarićima kod Tutina, a pre odlaska u Beč nastanjenog u Novom Pazaru, odavno se zna u vehabijskim krugovima širom Sandžaka, Bosne i Evrope. U Beču je bio u vrlo bliskim odnosima sa Mirsadom Omerovićem (Ebu-Teimom), Tutincem (nedavno hapšenim) za koga austrijska policija tvrdi da je na direktnoj vezi sa vođom ID Al-Bagdadijem i da je glavni za slanje džihadista sa Balkana u Siriju i Irak.

Prošle godine Demirović je hapšen u Beču zbog sumnje da je umešan u regrutovanje boraca za džihad, bio je usko povezan i sa grupom koja je vrbovala Sabinu Selimović (15) i Semru Kešanović (16), koje su pobegle od kuće i otišle da ratuju u Siriji.

2024 © - Vesti online