Nedelja 09.08.2015.
17:32
b92.net

Srpski traktor otišao u istoriju

Srna
Posle 60 godina prestala proizvodnja čuvenih traktora

Sudbinu IMT doživeće ogromna većina preduzeća u restrukturiranju, poručuju ekonomisti.

Ovo je njegov novi IMT. Prinuđen da u dvorištu svoje kuće popravlja ono što je pune četiri decenije sklapao u nekada svetski poznatoj fabrici traktora.

Petar Grbić je u ovoj radionici saznao da je pre desetak dana preostalih 370 radnika IMT-a prošlo kroz kapiju fabrike s radnom knjižicom u ruci i obećanim otpremninama. Njihov proizvod se i dalje vozi širom stare Jugoslavije, ali vlasnici uzalud okreću dobro poznati broj telefona.

- Ne mogu nikoga da dobiju jer nema nikoga. Samo nekoliko direktora, portira i vatrogasaca. Naši seljaci ne mogu da dobiju rezervni deo, neki savet i zato sam odlučio da se javljam na moj privatni telefon i nekako pomognem. Imam dve porodice a jedna ima rak mnogo mi je teško - kaže bivši radnik IMT.

Proizvodnja u IMT zaustavljena je posle 60 godina. Rekordne godine bile su one s kraja osamdesetih kada se u toj fabrici oko 12 i po hiljada zaposlenih proizvodilo i do 45 hiljada traktora. Činjenica je da se poslednjih godina učinak sveo na svega par stotina, a neke druge brojke su nezaustavljivo rasle.

Rukovodstvo objašnjava da bez zaštite države mora u stečaj, sud donosi odluku ali srpski traktor nema budućnost.

S tom nikakvom budućnosti verovatno će morati da se pomiri većina preduzeća u restrukturiranju. Ekonomisti potvrđuju da srpski traktor predstavlja samo početak tog negativnog trenda.

- Biće uspeh ako se bar 150 od ukupno 500 nekako spasi, delovi se možda i iskoriste ali većina katanac u bravu - kaže Milan Ćulibrk urednik NiN-a.

Na primeru IMT najbolje se vidi šta za jedno preduzeće u problemu znači kada država od njega digne ruke. Kakvu je poruku srpski traktor poslao onim firmama koje na zaštitu mogu da računaju do sledećeg maja.

2024 © - Vesti online