Ponedeljak 10.08.2015.
01:30
Vestionline

Vi mislite da je ovih 7 proizvoda zdravo - a nije

Reuters
Sve će uraditi da vas prevare

1. Kokosova voda

"Niskokalorična", "bez masti" i "bogata magnezijumom" samo su neke od nutritivih prednosti vode iz još zelenih kokosovih oraha. Kada tome dodate zvezde poput Rijane i Džesike Albe koje se kunu u njeno delovanje, dobili ste unosnu industriju. Znate koliko je sati kada se Koka-kola i Pepsi bore za svoj udeo u tom poslu…

Istina je da kokosova voda ima svojih prednosti, ali studija iz 2012. godine pokazala je da ovaj “čarobni napitak” nije ništa bolji od obične vode, pa se držite dobre stare H2O.

2. Vitaminizirana voda

Vitamini i voda - šta tu može biti loše? Koka-kola takođe smatra da je to odlična kombinacija, pa je, uz dodatak šećera, prodaje od 2007. godine.

Iako čudotvorna svojstva vitaminizirane vode nisu dokazana, ko bi u njih sumnjao kada ih reklamiraju zvezde poput Dženifer Aniston? Uprkos njihovim tvrdnjama, do sada nije dokazano da vitamini leče bilo šta osim egzotičnih bolesti poput beri-berija. Ako ikada obolite od beri-berija, obavezno nabavite vitaminiziranu vodu, a do tada vam je narandža dovoljan izvor vitamina.

3. Energetske pločice

Reklame u kojima mišićave, vitke žene u sportskim majicama grickaju pločice i obećavaju mladolik izgled odličan su mamac za sve koji se bore s viškom kilograma. Nažalost, većina tih proizvoda je sve samo ne zdrava. Veliki udeo masnoća, kalorija i tamna čokolada sa premalim udelom antioksidanasa ružna je istina koja se krije iza reči ‘fitness’.

4. Granola

Granola – druga reč za zdravu ishranu u obliku orašastih plodova, dehidriranog voća i celovitih žitarica, upakovana u kutiju na kojoj je slika polja pšenice i kašičice meda – i šećera, kao i previše masti. Četvrtina šoljice granole sadrži četiri grama šećera i pet grama masnoća. Mmm, zdravo…

5. Voćni jogurt

Dok je obični jogurt izvrsna namirnica bogata proteinima i bakterijama koje održavaju vaš imunološki sistem zdravim, voćni jogurt je jedna velika prevara prepuna šećera. Ako želite jogurt sa voćem, stavite voće u jogurt.

6. Bademovo mleko

Od kada su u javnost procurile priče o stravi i užasu koji se događaju na farmama krava, procvala je industrija mleka biljnog porekla. Proizvođači mleka od soje, konoplje i ostalih biljaka počeli su jako dobro da zarađuju na pretpostavci da je mleko od zdravih biljaka takođe zdravo.

Ali, je li zaista tako? Bademovo mleko sastoji se uglavnom od vode u koju je umešana šaka badema. Ne zvuči baš hranjivo, zar ne? Kalcijum i ostale ‘zdrave stvari’ u ovu se tečnost dodaju naknadno i daleko su od ‘prirodnog izvora’.

7. Hrana obogaćena omega-3 masnim kiselinama

Dokazano je da omega-3 masne kiseline igraju ulogu u smanjenju rizika od bolesti srca, raka, Alchajmerove i drugih bolesti koje ugrožavaju život pa nimalo ne čudi što su velike korporacije odmah počele da dodaju omega-3 masnoće u svoje prehrambene proizvode.

Problem je u tome što nisu dodale DHA i EPA ‘omege’ nego ALA omega-3 masne kiseline koje nemaju nikakav posebni učinak na organizam. S vremena na vreme se počastite lososom – jedan komadić ima 100 puta više dobrih ‘omega’ nego obogaćena mleka i jogurti.

2024 © - Vesti online