Nedelja 09.08.2015.
02:12
Z. Mirković - Vesti

Novčanik vraćen posle 70 godina

KFSN
Fotografija preživela decenije u starom novčaniku

Amerikanac Elidžio Ramos sada ima 91 godinu, a novčanik je izgubio pre sedam decenija u austrijskoj pokrajini Salcburg. pronašao ga je lekar Jozef Rukofer prilikom renoviranja kuće svog dede.

Ramos je tokom Drugog svetskog rata bio pripadnik 250. artiljerijskog puka američkih snaga, koje su učestvovale u oslobađanju zatočenika koncentracionih logora u Austriji. Njegova jedinica je 1945. bila stacionirana u Austriji, gde je za smeštaj korišćeno poljoprivredno imanje u Salcburgu. Ramos je izgubio svaku nadu da će ikada ponovo videti svoj novčanik, a i zbog posleratnih previranja se nije time ni bavio.

Međutim, sedam decenija kasnije Ramos je dobio pismo od lekara Rukofera iz Salcburga.

- Obavili smo neke radove i naišli na taj novčanik, koji je bio dobro očuvan - prepričao je Rukofer dodajući da je pogledao šta se u njemu nalazi i naišao je na porodične fotografije, ali i vojnu legitimaciju na osnovu koje je uspeo da pronađe vlasnika.

Rukofer je preko interneta tragao za nekadašnjim američkim vojnikom, nadajući se da je još živ. Pošto je našao informacije o mestu stanovanja Ramosa, on je uputio pismo na koje je dobio odgovor od sina nekadašnjeg vojnika koji je potvrdio da se radi o traženoj osobi. Potom je odmah poslao paket sa novčanikom na adresu u SAD.

Ramos je bio dirnut gestom iz Austrije, a njegov sin je najavio da će sve predmete iz novčanika uramiti i izložiti u porodičnoj kući.

2024 © - Vesti online