Petak 07.08.2015.
20:25
Tanjug

Da li su se u spor između Slovenije i Hrvatske umešale Rusija i SAD?

Tanjug
Piranski zaliv zategao odnose između Zagreba i Ljubljane

Savetnik u kabinetu hrvatske predsednice Mate Granić ne isključuje mogućnost da su se u granični spor Slovenije i Hrvatske uključili i veliki igrači poput SAD i Rusije.

- Postoji mogućnost da je sudaija Abraham odustao od učešća kao član slovenačkog tima u postupku, jer je bilo dovoljno iščitati poruku Vašingtona da arbitraža nije jedino rešenje te da se Hrvatska i Slovenija kao članice EU i saveznice u NATO-u, dogovore oko najboljeg puta za njegovo rešavanje - podsetio je Granić, preneo je hrvatski Tportal.

Granić podseća i da je Ambasada SAD u Zagrebu pozdravila izjave hrvatskog državnog vrha koje je, nakon odluke o izlasku iz arbitražnog spora, izrazilo želju da se taj spor napokon reši, te podstiče dve strane da nastave razgovore kako bi odredile najbolje put dalje.

- Svakako da je na sudiju Abrahama pri njegovoj odluci da napusti slovenački tim, uticala i ova poruka iz Vašingtona - uveren je Granić.

Tportal smatra da će se teško doznati da li je na ostavku fracuskog arbitražnog sudije uticala poruka Stejt Departmenta, ali je, kažu, sigurno da su se u arbitražni postupak sa različitim stavovima uključile globalno najjače države.

Vaštinton je, piše portal, pozdravio stav zvaničnog Zagreba, dok je Kremlj stao na stranu Ljubljane.

Podršku Slovenije u nastavku arbitražnog spora dao je ruski premijer Dmitrij Medvedev koji je boravio u Ljubljani upravo u trenutku izbijanja afere "Pirangejta" i tom prilikom je izjavio da takvi skandali nisu produktivni, te da je uveren da je puno efikasnije sporove rešavati na osnovu međunarodnih sporazuma.

Granić, pak, veruje i da je sudija Abraham odustao pre svega zbog činjeničnog stanja u samom arbitražnom sporu, posebno nakon što je, kako kaže, dobio na uvid čitavu dokumentaciju koju je Hrvatska vlada poslala Sudu i Evropskoj komisiji.

Razlog Abrahamovog odustajanja Granić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Hrvatske, vidi i u mogućnosti kompromitovanja sudijinog ugleda pred samim Međunarodnim sudom u postupku u kojem, kako kaže, moraju da učestvuje obe strane, što više nije slučaj s obzirom na to da je Hrvatska napustila arbitražu.

2024 © - Vesti online