Subota 08.08.2015.
03:30
Vestionline

Lekovi bez kojih se ne ide na more

Reuters
Pripremite putnu apoteku za more

1. Lek protiv mučnine - Ako znate da ste skloni mučninama tokom vožnje neka vam se pri ruci nađe odgovarajuća pilula.

2. Sredstva protiv bolova i povišene temperature - Bilo da je u pitanju temperatura izazvana vrućinom ili nekim virusom, trebalo bi da kraj sebe imate lek za njeno snižavanje.

Ne zaboravite septolete

Prehlade, iritacije ili upale grla, često se dešavaju, pogotovo u letovalištima gde duva vetar, a more je hladnjikavo. Ako idete na takvo mesto, ili ste skloni upalama grla, obezbedite se septoletama ili rastvorom za ispiranje grla.

3. Sredstva za zaštitu od insekata - Sprejevi i sredstva u stiku biće najbolja odbrana od dosadnih komaraca, ali u slučaju da vas se ipak "dočepaju" ponesite i sredstva koja ublažavaju ubode. Možete izabrati kremu poput "sinopena" ili gel koji hladi kožu, sprečava crvenilo, otoke i svrab. Ove gelove možete koristiti i u slučaju opekotina od sunca ili ako vas "pomazi" meduza.

4. Lek protiv dijareje - Crevne viroze, koje uzrokuju dijareju, česta su pojava na moru. Osim proliva, mogu biti praćene i povraćanjem i mučninom. Zato bi trebalo da u neseser spakujete lek koji reguliše ove probleme.

5. Sredstva za čišćenje i saniranje rana - Na letovanju su moguće posekotine na kamenju, ranice na nogama od neudobnih japanki, ranice od uboda ježa... Kako bi izbegli infekciju ako vam se desi ovakva manja povreda imajte pri ruci i sredstvo za čišćenje rana. Zavisno od veličine i dubine rane, posle čišćenja je zaštitite flasterom ili sterilnom gazom.

2024 © - Vesti online