Petak 07.08.2015.
19:43
Tanjug

Hrvatski novinar o divljanju u Rijeci: Bio je to školski primer govora mržnje

Tanjug
Divljanje ispred riječkog pozorišta

Naime, kako svedoči Šimičević, napadnuti su sat i po pre ponoći (5. avgusta) dok su stajali u neposrednoj blizini pozorišta gde je, kako je rekao, "čopor od desetak pijanih muškaraca, s kriglama u rukama", najpre na njih nasrnuo verbalnim uvredama.

- Bio je to set kletvi koji je standardan za ovdašnji fašistički folklor i obeležavanje godišnjice Oluje - prenosi portal Lupiga.com svedočenje svog novinara.

Novinar navodi i da su sličan rečnik i nešto ranije imali priliku da čuju ispred HNK kada je pedesetak desnih ekstremista, zajedno s napadačima, preko ramena specijalaca u oklopima iskazivalo "najsiroviju mržnju u smeru posetilaca tribine".

Na njihov "školski primer govora mržnje", kako svedoči, policija nije reagovala.

Šimičević navodi da su ih nazivali četnicima, izrodima, prenosi novinar deo uvreda dodajući da napadači nisu birali reči da omalovaže svoje žrtve, posebno vređali žene koje su brojčano sačinjavale najveći deo napadnute grupe.

Šimičević kaže da je jednog od njih pokušao da smiri, ali je on zauralo na njega da prestane da ga slika, a nije pomoglo ni kada mu je rekao da ga ne snima, jer aparat ni ne drži u rukama.

- U glavu mi je doletela prva šaka, ubrzo i druga. Hijene su nanjušile krv... "Šta je četnici, a?!", unosili su nam se u lice, dok je nekoliko među njima urlalo, zavijalo, škrgutalo zubima i neverbalnim gestama sugerisalo da mogu s nama da rade šta žele... - navodi napadnuti novinar.

Prema njegovom svedočenju, pokušali su da se maknu, ali to je samo povećalo agresiju.

Posle fizičke i verbalne torture, kako kaže Šimičević, napadači su polako napustili poprište iživljavanja. Naknadno je na nečiji poziv došla i policija, koja je zabeležila detalje napada i napadnutima uzela lične podatke.

Novinar ocenjuje i da je dilema gde pravi Hrvat treba da obeleži Dan pobede, u Zagrebu ili Kninu, potpuno pogrešna.

- Istinske patriote ne slave Oluju. Oni je rekonstruišu - zaključio je Šimičević.

Napad na novinara osudilo je Hrvatsko novinarsko društvo, Mreža emancipacije e-Net zgrožena je divljačkim napadom na kolegu, kao i pozorišni režiser Oliver Frljić koji je zapitao i šta bi se dogodilo ženama koje su svedočile o svojim ratnim traumama na tribini da su ih, kako je rekao, "uspeli da dohvate oni koji su napali Šimičevića".

2024 © - Vesti online