Četvrtak 06.08.2015.
19:47
Tanjug

Vukčević: Prosledili smo Hrvatskoj dokaze o zločinima u Oluji

A. Čukić
Hrvatska ne želi da baci senku na akciju Oluja: Vladimir Vukčević

Vukčević je, gostujući u emisiji "Talasanje" na Radio Beogradu, ocenio da ti postupci dugo traju, između ostalog zato što Hrvatska ne želi da "baca senku" na tu vojno-policijsku akciju.

- To još nije konačno, to su postupci koji dugo traju ali nemam informaciju šta je tamo urađeno za "Oluju". Moj je utisak da oni jednostavno neće da bacaju bilo kakvu senku na tu njihovu vojno-policijsku akciju. A to može da se vidi da je to njihov najveći državni praznik - smatra Vukčević.

Govoreći o nedavnoj odluci kosovskog parlamenta o osnivanju Specijalnog suda za zločine OVK, Vukčević je istakao da tog suda ne bi bilo da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nije prikupljalo dokaze i vodilo istrage o trgovini organima i zločinima nad Srbima na Kosovu.

- Važno je što je sedište Međunarodnog suda u Hagu i što međunarodno pravo ima prioritet nad kosovskim zakonima, jer će to omogućiti bolju zaštitu svedoka, što je do sada bio osnovni problem - rekao je Vukčević.

Kada je reč o Srebrenici, Vukčević je rekao da ne treba bežati od kvalifikacije genocida i da je veoma jasno da se genocid koji je izvršio pojedinac ne može pripisati narodu.

- Ne postoje genocidni narodi. Nema razloga da ono što se desilo ne nazovemo pravim imenom - rekao je Vukčević.

On je poručio da treba razlikovati takozvanu genocidnu nameru od motiva.

- Ne mora da se utvrđuje namera da se istrebi ceo jedan narod, nego i deo tog jednog naroda čak i ako je ta genocidna namera recimo ubijete bebu u kolevci zato što je ona pripadnik druge vere odnosno nacije, vi činite delo genocida, znači jedno lice ubijate - rekao je Vukčević.

Pretnji uvek ima

Prema njegovim rečima, do kraja mandata bi trebalo da završi predmet Štrpci koji radi sa tužilaštvom BIH, da podigne optužnicu za Srebrenicu do kraja meseca, da privede kraju slučaj braće Bitići.

- Pretnji i pritisaka uvek ima, ali tužilaštvo nastavlja da radi svoj posao, jer to duguje žrtvama rata i pravdi - zaključio je Vukčević.


 

2024 © - Vesti online