Petak 07.08.2015.
06:04
B. Simonović - Vesti

Ispovest generala Đukića (1): Hrvati lažu da sam zločinac

Vesti
Borislav Đukić čeka pravdu u zatvoru u Spužu

Ekskluzivno za "Vesti", preko advokata Milorada Ivanovića, branioca uhapšenog generala, Božidar Đukić je detaljno opisao šta se dogodilo pre i posle hapšenja Borislava Đukića.

- Tog 18. jula, nešto pre 20 sati, video sam na mobilnom telefonu propušteni poziv i odmah prepoznao broj mog dugogodišnjeg prijatelja Bore Đukića. Pošto smo prethodnih mesec dana družili, znao sam da on i supruga putuju za Beograd i pomislio da su već stigli i da se, po običaju javljaju - kazao je advokat Ivanović.

Međutim, ono što je čuo u telefonskom razgovoru ostavilo je Ivanovića bez daha.

Poternica

Porodica Đukić godinama je letovala u Crnoj Gori i nikada ranije nisu imali bilo kakvih neprilika. Božidar je, kako pišu mediji, znao da je Hrvatska za njim raspisala poternicu, ali nije znao da je u međuvremenu poternicu raspisao i Interpol.

- Kazao mi je kratko: "Ja sam na aerodromu u Tivtu, policija me zadržala zbog toga što su našli moje ime na poternici Interpola Zagreb, a Radmila je otputovala za Beograd". Rekao je i da me je već imenovao kao branioca i da me verovatno više neće moći kontaktirati pošto će mu oduzeti telefon. Znao sam, naravno, odmah da će ga prebaciti u Viši sud u Podgorici i privesti sudiji za istrage Miroslavu Bašoviću, koji će mu neminovno odrediti ekstradicioni pritvor, budući da je general Đukić strani državljanin, a i nalazi se na poternici druge države - nastavlja priču advokat Ivanović.

Sagovornik "Vesti" kaže da je sudija Bašović bio korektan i da je odložio saslušanje za 24 sata, dok advokat Ivanović ne stigne iz Herceg Novog u Podgoricu.

- Čak je i generalu Đukiću dozvolio da kratko izloži odbranu, iako na to nije obavezan. Za određivanje ekstradicionog pritvora je dovoljno to što je bilo nesporno da je u pitanju strani državljanin i da se njegovo ime nalazi na Interpolovoj poternici - objasnio je Ivanović.

Iz zapisnika o saslušanju generala Đukića vidi se da je on na saslušanju tvrdio da je poternica za njim potpuno neutemeljena. General je rekao da se tokom svojih aktivnosti u Vojsci Srpske Krajine strogo pridržavao odredaba ratnog prava i Ženevske konvencije. Naglasio je i da je general Ratko Mladić početkom 1992. godine, u februaru ili martu, bio komandant 9. korpusa JNA sa sedištem u Kninu, a posle toga je otišao u Republiku Srpsku za načelnika Generalštaba, te stoga nije mogao izdavati nikakva naređenja vojsci Srpske Krajine.

Blistava karijera

General Borislav Đukić rođen je 1948. u Gornjem Vodičevu kod Bosanskog Novog (danas Novog Grada) u domu vrednih zemljoradnika Petra i Danice, boraca NOR-a i velikih patriota. Nakon gimnazije završio je Vojnu akademiju u Beogradu, a potom i Višu vojnu akademiju i ratnu školu. Službovao je kao oficir u Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, bivšoj Republici Srpskoj Krajini i Srbiji. Obavljao je odgovorne dužnosti u oblasti vojne bezbednosti, a vojnu karijeru započeo je na mestu komandanta bataljona i dogurao je do komandanta Uprave posebnih jedinica milicije i načelnik Glavnog štaba vojske u Republici Srpskoj. Triput je vanredno i jednom prevremeno unapređivan do čina general-majora koji je dobio 18. jula 1992. godine, tačno na dan kada je 23 godine kasnije uhapšen.

Sutra - Ispovest generala Đukića (2): Sudite mi u Srbiji

2024 © - Vesti online