Petak 07.08.2015.
18:00
N. S. Preradović - Vesti

Udar na tajkune ili na Vučića?

A. Čukić
Nikolić stavio veto na otimačinu

Spornim zakonom bilo je predviđeno da država proda oko 60 vila koje su u državnom vlasništvu, a pravo preče kupovine bi imali trenutni zakupci koji su potpisali ugovor o korišćenju tih vila do 1. januara 2015. godine. Preduzeće Dipos, koje gazduje tim vilama, ne otkriva ko su zakupci. 

Nikolić je svoj veto obrazložio rečima da je zakon protivustavan. Prvi razlog je što zakon omogućava kupovinu nepokretnosti samo onima koji su se nastanili u spornim nekretninama do 1. januara 2015. godine i to ostavlja mogućnost za malverzacije. I drugo, državnu imovinu bi trebalo da mogu da kupe svi, odnosno oni koji ponude najveću sumu, a ne trenutni stanari.

U obrazloženju predsednik Republike Srbije ukazuje i na istoriju donošenja zakona, odnosno okolnosti koje su stvorile situaciju pogodnu za pljačku državne imovine.

- Zakon ne uređuje na odgovarajući način prodaju određenih nepokretnosti. Između ostalog i zato što je u javnosti pre više od godinu dana bilo poznato da je u zakon pripremi i da treba uzimati u zakup određenu državnu imovinu, upravo onu koja je sada predmet prodaje - naveo je predsednik Nikolić.

Para se na tajkune lepi

Fonet
Podrška od opozivije: Dragoslav Šumarac

Pristalice stava Nikolića ističu da je ovim postupkom predsednik sprečio tajkune i političare da kupuju državne stanove i vile po povlašćenim cenama. Identično mišljenje ima i Dragoslav Šumarac, iz opozicione Demokratske stranke, koji je oštro kritikovao zakon uoči izglasavanja. On je rekao da je zakon potpuno loš i nestručan i da predstavlja pljačku građana Srbije, jer je namera da se bogati još više obogate.

- Predmet prodaje su uglavnom vile, stanovi i poslovni prostori koji su sada u nadležnost Diposa. Znamo da su to objekti na najboljim lokacijama, a zakupci su najbogatiji ljudi u Srbiji. Oni po zakonu kojeg je izglasala vladajuća većina jedini imaju pravo da kupe ove nepokretnosti. Svi drugi građani Srbije su neravnopravni i ne mogu konkurisati ako nisu sklopili ugovor o zakupu pre 1. januara 2015. godine - naveo je Šumarac.

On je ocenio da je taj zakon u suprotnosti sa Zakonom o javnoj svojini, u kojem se navodi da sve nepokretnosti i sva imovina Republike Srbije može da se otuđi javnim nadmetanjem ili aukcijom.

- Mnogo nelogičnosti ima u ovom zakonu. Od toga da ne mogu da se prodaju legati, stanovi i poslovni prostor koji je predmet zakona o restituciji - naveo je Šumarac.

Dobar potez

U Mreži za restituciju su pohvalili potez predsednika Srbije.

- To je dobra vest za državu, građane i dobra prilika da Vlada u konsultacijama sa javnošću napravi zakonska rešenja koja će obezbediti transparentan postupak gazdovanja imovinom i onemogućiti bilo koga da bude povlašćen - izjavio je Mile Antić, predsednik Mreže za restituciju.

Obična svađa

Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju za "Vesti" kaže da je vrlo indikativno što se predsednik Republike suprotstavio skupštinskoj većini, koja je zapravo njegova stranka.

- Ne kažem da predsednik jeste ili nije u pravu, ali smatram da je to retka ustavna situacija i da je na delu vrlo ozbiljna tenzija između predsednika Nikolića i premijera Vučića, kao i da između njih ne postoji komunikacija - kaže Pavlović.

Advokat Borivoje Borović podseća da Tomislav Nikolić prvi put vraća zakon na ponovno glasanje, ali da je to ranije činio i Boris Tadić.

- Predsednik je odbio da potpiše zakon, jer smatra da nije u saglasnosti sa Ustavom. To je u redu, a možda je u pitanju samo paradiranje predsednika, vreme će pokazati - kaže Borović.

Većina analitičara pak smatra da je u pitanju "lično peckanje" između predsednika i premijera.

- Narod grca u bedi, nezaposlenost je svakim danom sve veća, a oni se svađaju. Oni optuže predsednika da gradi nelegalno, pa onda on njih da svojim političarima prodaju vile. Svi skupljaju poene, a pritom okreću glavu od teške situacije u Srbiji - kažu sociolozi.

Rasprodaja porodičnog blaga

Ministar finansija Dušan Vujović obrazlažući sporni zakon rekao da se očekuje da će država prodajom nepokretnosti ostvariti prihod od oko 30 do 40 miliona evra, kao i da novac sigurno neće otići u tekuću potrošnju.

Opozicija je kritikovala zakon, smatrajući da vlast prodajom nepokretnosti u državnom vlasništvu zapravo "prodaje porodično blago". Vile koje su obuhvaćene restitucijom i koje pripadaju diplomatsko konzularnim predstavništvima izuzete su od prodaje.

2024 © - Vesti online