Četvrtak 06.08.2015.
15:58
Tanjug

Nikolić: Zakon suprotan Ustavu Srbije

Tanjug
Predsednik štiti ustav

U obrazloženju predsednika Srbije se navodi da bi "donošenjem Zakona bio povređen Ustav, koji u članu 84 predviđa da svi imaju jednak položaj na tržištu", saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Srpski parlament je usvojio Zakon o posebnim uslovima prodaje određenih nepokretnosti u svojini Republike Srbije 31. jula, kojim se propisuje prodaja stanova, stambenih objekata, poslovnog prostora i poslovnih zgrada, a predsednik Srbije ga je vratio na ponovno odlučivanje Skupštini Srbije.

 - Zakon ne uređuje na odgovarajući način prodaju određenih nepokretnosti i zato što je u javnosti pre više od godinu dana bilo poznato da je u pripremi i da treba uzimati u zakup određenu državnu imovinu, onu koja je sada predmet prodaje - smatra Nikolić, dodaje se u saopštenju.

U obrazloženju predsednik je naveo da Zakon o javnoj svojini u članu 4. stavu 2. predviđa da "odredbe posebnih zakona kojima se uređuje režim stvari u javnoj svojini ne mogu biti u suprotnosti sa ovim zakonom , navodi se u saopštenju.

- Odredbe Zakona o javnoj svojini, član 27 stav 1, član 29 stavovi 1 i 4 i član 35 stav 1, i sada ovlašćuju Vladu da odluči o pribavljanju i raspolaganju državnom imovinom (a to je prema članu 26 stav 1 tačka 4 i otuđenje) -  piše u saopštenju.

Odredbe Zakona o javnoj svojini ovlašćuju Vladu da odluči o pribavljanju i raspolaganju na nepokretnim stvarima, kao i uslove za pribavljanje i otuđenje nepokretnosti, navodi Nikolić i podseća da je tim zakonom  "predviđeno javno nadmetanje, a u posebnim uslovima, koji moraju da budu obrazloženi Aktom o ovakvom raspolaganju, stvari se mogu pribaviti ili otuđiti i neposrednom pogodbom".

2024 © - Vesti online