Četvrtak 06.08.2015.
13:36
Tanjug

"Dva dana patriotske histerije moralo da dovede do ustaških ispada u Kninu"

Tanjug
Vladajuće strukture ne komentarišu ispade rulje jer su ih oni izazvali

- Svako ko živi u Hrvatskoj morao je da zna da "dva dana patriotske histerije" moraju dovesti do toga - rekao je za portal Index.hr Puhovski.

Portal, inače, navodi da ispade "razjarene rulje" niko iz državnog vrha, iz opozicionog HDZ-a, kao ni predsednica najmlađe članice Evropske unije, nisu želeli da komentarišu.

- Naravno da vladajući ne komentarišu ustaške ispade, oni su ih izazvali -, jasan je Puhovski i podseća na staru kinesku poslovicu :"Ko hoće mačku, mora uzeti i rep".

I to je, objašnjava on, deo onoga što se na neki način prizivalo nacionalističkom manifestacijom patriotizma.

- Ne, oni su (vladajući) to izazvali, ne bi bio red da oni to komentarišu. Morali su znati gde žive i dokle će to doći. Pevanje: 'Mi Hrvati ne pijemo vina, već pijemo krv četnika iz Knina" je ponavljanje onoga što se u Vukovaru pevalo Hrvatima. Svako živi  u ovoj zemlji je znao da dva dana patriotske histerije mora dovesti i do toga - naveo je ovaj ugledni hrvatski analitičar.

Što se tiče (ne)reagovanja policije Puhovski kaže da je ona u situaciji da mora da "žmuri na oba oka", da je tu da štiti državni poredak koji jer dva dana bio potpuno "nacionalistički eksponiran".

- Znalo se da će deo javnosti reagovati tako, a reakcija policije prema tome bila bi nemoralno ponašanje. To bi bilo farizejski (licemerno) - odgovor je Puhuvskog na pitanje misli li da policija "žmuri na jedno oko" kad se radi o pojedincima koji na ovakvim skupovima urlaju ustaške fraze.

- U hrvatskom društvu manjka tolerancije i u normalnim situacijama - zaključio je Puhovski, uz konstataciju da je jasno da je dvodnevna masovna histerija samo pridonela tome da manji, prijemčiviji deo javnosti, reaguje na takav način.

2024 © - Vesti online