Četvrtak 06.08.2015.
12:30
S. Ban

Tajanstveni crni prah

wikimedia.org/Michal Osmenda
Litice okruga Kler, u kojem se nalazi misteriozna arheološka lokacija

Radiološka merenja su pokazala da ovaj nepoznati sloj ima povišenu radioaktivnost, pa je ovo dodatno podgrejalo pobornike onih teorija da je Zemlju davno pogodio meteorit ili da je bombardovana iz svemira. Ima i onih koji tvrde da je na Zemlji nekada davno postojao neobjašnjivi nuklearni potencijal i da se jedino na taj način može objasniti ova neobična otkrića. Najkonvencionalnija teorija kaže da je ovo, u stvari, posledica velikog drevnog cunamija.

Uspostavljanje prihvatljive pretpostavke otežava činjenica da su tri lokacije na kojima je pronađen neobičan prah nastale u različitim dobima, a da je razlika i po nekoliko hiljada godina. Uz sve to, reč je o lokacijama koje se nalaze na potpuno različitim stranama sveta.

Nuklearna katastrofa

Naučnikci Ričard Fajerston i Vilijem Toping veruju da je u paleoindijanskim vremenima, pre 12.000 godina, iznad delova Severne Amerike dogodila nuklearna katastrofa. Smatraju da je crni prah posledica tog događaja.

Irski naučnici, koji istražuju iskopinu u okrugu Kler, tvrde da, u stvari, nije dokazano o kakvom prekrivnom sloju je reč. Oni demantuju da je dokazano da je u pitanju mulj. Zvanično, reč je o supstanci debljine dva-tri centimetra koja se u dodiru s vazduhom raspada. Sigurni su da se veliki deo ove supstance spustio na drevno naselje odjednom, ali ne i da je u pitanju cunami, poplava ili je u pitanju pepeo nastao iz neke velike nuklearne eksplozije.

 

2024 © - Vesti online