Četvrtak 06.08.2015.
09:13
Tanjug

"Sumnjiv je legitimitet američke akcije protiv ISIS-a"

Reuters
Akcija protiv Islamske države izvedena bez dozbole UN: Dmitrij Medvedev

- Koalicija protiv ID, koju predvode SAD, pruža podršku iračkim oružanim snagama u borbi protiv islamista. Shvatamo da se to čini uz odobrenje i po molbi iračke vlade. Istovremeno, ta koalicija je formirana mimo SB UN i proširila svoja dejstva na teritoriju Sirije bez saglasnosti njene vlade - rekao je Medvedev za egipatski list "Al Ahram" uoči posete Egiptu.

Ruski premijer je ocenio da je mešanje u pitanja Sirije spolja nedopustivo i izrazio uverenje da političko rešenje nema alternative, preneo je TASS.

- Politički izlaz iz sirijskog konflikta jedino je moguć, alternative nema, u suprotnom će se nastaviti rat i haos - kazao je Medvedev, ističući da Sirijci treba sami da odluče ko će rukovoditi njihovom zemljom, a da niko nema pravo da to čini umesto njih.

Predsednik ruske vlade je rekao da Rusija i dalje namerava da pomaže sirijskom narodu u rešavanju socijalno-ekonomskih problema, kao i da organizuje konsultacije zvaničnog Damaska i predstavnika umerene sirijske opozicije, kako bi se stvorila klima povoljna za dijalog.

Medvedev je istakao da borba protiv ID treba da se vodi ujedinjenim naporima pod okriljem UN.

- Napori jedne zemlje nisu dovoljni za uspešno suprotstavljanje novom globalnom zlu - međunarodnim teroristima iz ID, Džebhat al-Nusre i drugih radikalnih grupa. Potrebno je ujedinjavanje čitave međunarodne zajednice - kazao je on.

Medvedev će na poziv egipatskog predsednika Abdela Fataha al-Sisija posetiti Egipat i učestvovati na zvaničnoj svečanosti puštanja u rad proširenog Sueckog kanala.

2024 © - Vesti online