Sreda 05.08.2015.
22:45
b92.net

"Moskva se preko Mladića još više meša u Balkan"

Reuters
Ruski lekari pregledali generala Ratka Mladića

Komunikacija sa sedamdesetdvogodišnjim Mladićem je za advokate odbrane otežana, on ne priprema odbranu i više ne može aktivno da učestvuje u sudskom postupku, kaže njegov branilac Branko Lukić.

- On je čovek koji je pretrpeo tri moždana udara, to je ostavilo teške posledice na njegov mozak. Imao je srčani udar, ima problema sa bubrezima, probleme sa zubima, visok pritisak... - izjavio je Lukić.

Sve ovo je nateralo Mladićev tim odbrane da se pripremi za podnošenje molbe da se ovaj haški optuženik uputi na lešenje u Rusiju.

- Imamo nezvaničnu informaciju da je Rusija spremna u slučaju ukoliko odbrana traži od Tribunala da se general Mladić pregleda i leči u Rusiji - naveo je Lukić.

Međutim, upravo ulazak Rusije u priču o Hagu i Mladićevom zdravlju, za profesora Fakulteta za bezbednost Zorana Dragišića, predstavlja samo pokušaj da se zvanična Moskva i na ovaj način umeša u balkansku geostratešku priču.

- Nude sa da pomažu kad im to niko ni ne traži. Mislim da je mnogo logičnije da Ratko Mladić dođe u Srbiju i da u Srbiji bude lečen. Oni se sada, eto, tu nameću da pokušavaju da preko Srbije ostvare nekakav uticaj na Balkanu, imajući u vidu celokupnu situaciju i oko Ukrajine i centralne Azije - rekao je Dragišić.

Mladićeva odbrana je još pre dve godine tvrdila da se on ne oseća dobro i da zbog stresa ne može da prati suđenje, ali je sudsko veće tada odbacilo te tvrdnje.

Od osnivanja Haškog suda pre 20 godina, u pritvoru su umrla šestorica optuženih, među kojima i nekadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević.

2024 © - Vesti online