Sreda 05.08.2015.
20:57
Tanjug

Rusija spremna za saradnju: Pronaći odgovorne za obaranje malezijskog aviona

Fonet/AP
Rusija je od samog početka pomagala istragu u padu aviona Malezija erlajnsa

- Mi smo spremni da razgovarama o mogućnim mehanizmima dovođenja pravdi osoba odgovornih za pad aviona, koristeći praksu u prethodnim sličnim slučajevima - rekao je Lavrov na ministarskoj konferenciji Rusija-ASEAN, prenela je ruska agencija Itar-Tas s saopštenje ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Malezijski avion Boing 777 na letu MH17 oboren je iznad Ukrajine 17. jula 2014. godine i tom prilikom poginulo je svih 298 putnika i članova posade.

Ukrajina i većina zemalja Zapada optužuju proruske snage na istoku Ukrajine da su oborili avion raketom zemlja-vazduh kojom ih je snabdela Rusija. Zvanična Moskva i proruske snage negiraju bilo kakvu odgovornost za tu tragediju.

Lavrov jenešto ranije na sastanku u Maleziji izrazio nadu da će istraga pada aviona biti sprovedena u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojenom prošle godine ubrzo protiv tragedije.

- Već u prvim danima, ako ne i satima nakon incidenta, mi smo insistirali da se sprovede sveobuhvatna istraga - rekao je Lavrov

- Ukrajina, Australija, Belgija i Holandija su potpisali između sebe bilateralne sporazume i oni su organizovali zajedničku istragu avgusta prošle godine. Veoma je čudno da je Malezija pozvana da se pridruži istražnom timu tek decembra prošle godine - rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da se pozivu UN svim zemljama da daju informacije koje bi bile važne za istragu, u osnovi odazvala samo Rusija i da je dala podatke koje je zabeležio radar u regionu Rostova.

- Amerikanci su rekli da imaju snimke sa satelita ali ih nisu predali niti obnarodovali. Isto se ponela i Ukrajina - rekao je Lavrov.

2024 © - Vesti online