Četvrtak 06.08.2015.
06:08
D. Dekić - Vesti

Spiskali pare, bacili krv

V. Sekulić
Novac netragom nestao: Draško Karađinović

Dr Draško Karađinović, koordinator organizacije Lekari protiv korupcije, ukazuje na još jednu šokantnu činjenicu da je nestalo i 6,5 miliona evra koje je Evropska unija je 2002. donirala za razvoj Centra za frakcionisanje krvne plazme pri Institutu za transfuziju krvi, kao i razvoj transfuziološke službe radi usklađivanja sa evropskim standardima.

Za novac koji je netragom nestao, prema rečima našeg sagovornika, treba pitati tadašnjeg ministra Tomicu Milosavljevića.

- Propao je projekat za unapređenje Centra za frakcionisanje, a da niko nije odgovarao. Dokaz da ništa nije urađeno, a doniranih para nema, jeste što bacamo krv - kaže Karađinović.

Ukazuje da postoje snažni komercijalni pritisci da se Centar za frakcionisanje koji radi na minimumu ne unapredi.

- Tako ogroman novac ide na uvoz krvnih proizvoda i uvoznički lobi zadovoljno trlja ruke. Umesto da prerađujemo krv naših davalaca, preplaćujemo tuđe proizvode krvne plazme koja ko zna odakle sve stiže, nosi rizik infekcija i imunoloških i alergijskih reakcija, pa i nekih oboljenja koja se ne mogu detektovati - objašnjava Karađinović interes tzv. krvne mafije.

On ističe da je najbolja krv za primaoce od domaćih davalaca, zbog čega je, između ostalog, neophodno da se transfuziologija unapredi.

Karađinović se nada da će Ministarstvo zdravlja preseći ovaj lanac krvne mafije, naročito što Srbiji predstoji poglavlje 28 o zdravstvu u pregovorima sa EU.

- EU traži bezbednu krv, što znači i kvalitetnu službu za transfuziologiju sa Centrom za frakciju krvne plazme. Srbija će morati da ispuni ovaj uslov ako hoće da nastavi evropske integracije - kaže dr Karađinović.

2024 © - Vesti online