Sreda 05.08.2015.
11:31
Vestionline

UEFA u četvrtak kažnjava Hajduk zbog transparenta o "Oluji"

facebook.com/Torcida Split 1950
Sporni transparent "torcide"

Splićani se suočavaju sa potencijalnom kaznom od igranja jednog meča bez publike i plaćanja 50.000 evra, jer je natpis koji se pojavio na istočnoj tribini “Poljuda" delegat utakmice okarakterisao kao rasistički, a vrlo dobro se zna kako se u Disciplinskoj komisiji evropske fudbalske unije gleda na sve poruke na tribinama koje izražavaju političke, verske i ideološke stavove.

- "Olujom" smo oslobodili domovinu, navijačka "oluja" oslobodiće hrvatski fudbal. Veterani domovinskog rata i prijatelji - pisalo je u spornom transparentu, koji je istakla splitska "torcida".

Iz Dalmacije su prethodnih dana na sve moguće načine i uz pomoć Hrvatskog fudbalskog saveza pokušavali da obajsne članovima Disciplinske komisije UEFA na šta se odnosi taj transparent i šta je on značio za hrvatski narod, međutim, po svemu sudeći u Nionu su ostali gluvi na takve njihove apele.

Mediji u Hrvatskoj su ovo propratili i uporedili sa činjenicom da je UEFA dozvolila da meč između Partizana i Steaue u sredu počne minutom ćutanja, jer se u Srbiji taj dan obeležava kao godišnjica od pogroma Srba u vojnoj akciji "Oluja" i smatraju da je takva odluka ironična.

U Splitu se najviše boje što su blizu plasmana u baraž za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope i što bi ukoliko glasine o kazni zabrane dolaska navijača na stadion budu istinite, onda bili lišeni pomoći publike u duelu na svom terenu za sam tako velikih uspeh na koji dugo čekaju.

Podsetimo da je Hajduk bio već jednom kažnjen tokom kvalifikacija zbog rasističkih i nacističkih poruka njegovih navijača koji su na meču protiv Kopra istakli zastavu fašističke NDH sa slovom U u sredini.

Disciplinska UEFA će odluku o tome doneti u četvrtak.

2024 © - Vesti online