Sreda 05.08.2015.
11:19 >> 13:05h
index.hr

Hrvatski portal: HDZ-ov vašar u Kninu, podignut spomenik Tuđmanu

Twitter/ Boris Malagurski
Spomenik Tuđmanu u Kninu

Prema navodima portala, posle podizanja zastave na kninskoj tvrđavi i kada je hrvatski državni vrh krenuo da silazi, na nižem platou je zbog haotične organizacije bilo dopušteno okupljenima da navale na političare.

- Sve izgleda kao vašar. Zviždi se svima koji nisu iz HDZ, osim Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba. On i predsednik HDZ Tomislav Karamarko su dobili veliki aplauz, a najobožavanija je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Svi su pohrlili prema njoj i hteli da je dodirnu. Svi osim njih su brutalno izviždani i izvređani. U celom tom haosu na veterane niko ne obraća pažnju - navodi Index.

Prethodno je otkriven spomenik spomenik prvom hrvatskom predsedniku Franji Tuđmanu, a njegov sin Miroslav i predsednica Hrvatske su pustili bele golubove ispred spomenika.

Inače, proslavi Dana pobede i domovinske zahvalnosti, te Dana branitelja prisustvuju predsednik Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović, a prvi put su tu i Majke Srebrenice koje su, kako kažu, došle na lični poziv hrvatske predsednice.

Većina branitelja se žali na lošu organizaciju, sve je, kažu, haotično.

- Sve izgleda kao vašar - objavio je portal Index.

U okviru proslave pročitan je tekst o organizovanju i ciljevima Oluje kao i imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u toj akciji iz avgusta 1995, tokom koje je iz Hrvatske proterano više od 220.000 Srba, dok je više od 2.000 njih ubijeno ili nestalo.

Milanović se prvi put ove godine u Kninu neće obraćati braniteljima jer je svih prethodnih bio izviždan, kao i tadasnji predsednik Ivo Josipović.

Kada su ga novinari pitali zašto u Kninu ne važi jedan protokol za njega i predsednicu Hrvatske, Milanović je odgovorio: "Srećan vam Dan pobede i domovinske zahvalnosti, te Dan branitelja", preneli su hrvatski mediji koji o ovom događaju izveštavaju "iz minuta u minut".

Među zvanicama u Knin je jutros rano došao general Ante Gotovina, koji je svojevremeno u Hagu bio osuđen za zločine počinjene u Oluju, da bi mu kasnije ta presuda ukinuta, a građanima, koji su ga dočekali sa oduševljenjem, poručio je da je ovo "dan pobede, branitelja i mira".

"Ovo je praznik bezbednosti i slobode. Juče su naše oružane snage to obeležile takođe dostojanstveno i veličanstveno širom Hrvatske. Danas je nastavak... Slavimo našu slobodu, mir i sigurnost. To nam je omogućila baš Oluja", rekao je Gotovina.

2024 © - Vesti online