Sreda 05.08.2015.
04:30
elle.rs

Kako da vam putovanja budu nezaboravna

www.trekearth.com
Osmislite vaše putovanje iz snova

Moderne kompanije obraćaju se najzahtevnijim putnicima i sa zadovoljstvom ostvaruju njihove najmanje i najuvrnutije želje. Želite zabavu bez kraja? Može. Miran odmor? Naravno. Solo putovanje sa novim prijateljima? Zašto da ne. Paket fotografija za društvene mreže? Samo izvolite.

Jedi. Luduj. Ponovi.  (Nedelja na jahti)

Nedelja na jahti (The Yacht week) je toliko jednostavan koncept da se pitamo kako to nama nije palo na pamet. Stvari stoje ovako: možete da iznajmite jedan krevet, ili celu jedrilicu, uz skipera (i opciono kuvara) po sličnoj ceni sobe u hotelu sa četiri zvezdice. Samo što će vaš hotel ploviti i to oko najlepših ostrva na svetu (Grčka, Hrvatska, Turska, Tajland...) i nećete biti usamljeni, o ne! Plovićete u formaciji sa desetinama brodova po tačno utvrđenoj ruti uz svakodnevne žurke bez kraja.

Putovanje je namenjeno prvenstveno starosnoj grupi od 18 do 30 godina, naravno ne postoji uslovljavanje, ali morate biti spremni na celodnevno opijanje, đuskanje i provod bez pauze.

Koncept Nedelje na jahti nastao je 2005. godine, nakon što se grupa Šveđana zaputila na krstarenje hrvatskim ostrvima, a kad su se vratili, postavili su slike na Facebook. Prijatelji i poznanici pisali su im pitajući se kako da i oni organizuju slično putovanje. Pored deljenja na društvenim mrežama osnivači Nedelje na jahti mogu da zahvale i svetskoj ekonomskoj krizi koja je 2008. godine pogodila svet – smanjena je potražnja za jedrilicama i jahtama što je značilo da postoji više brodova i mesta u najluksuznijim lukama koje su mogli da bukiraju po pristupačnim cenama. Dalje se sve odvijalo svetlosnom brzinom, uz profesionalne fotografe čije su usluge uključene u cenu, Facebook albumi počeli su masovno da se šeruju i bilo je sve više onih koji su želeli da se pridruže tom letnjem ludilu. Uz popularnost Instagrama The Yacht Week beleži munjevit rast, žurke postaju sve luđe, a turističke organizacije pokušavaju da tu ploveću armadu stave pod kontrolu, za sada bezuspešno. 

Idealno za: One koji ovog leta žele da se potpuno otkače i pređu u svet u kome se dani broje između šotova votke i skakanja sa jarbola. O svemu ćemo misliti sutra.

Putovanje sa misijom (The Great Projects)

Svoju misiju spasavanja ugroženih životinjskih vrsta organizacija The Great Projects počela  je u Borneu, a odatle su krenuli oko sveta. Učestvovali su u više od 35 projekata u Aziji, Africi, Južnoj Americi i Evropi. Okupljaju volontere i raspoređuju ih po neverovatnim lokacijama. Zavisno od interesovanja, možete se brinuti o orangutanima u prašumama ili ajkulama u Indijskom okeanu. Osim što pokriva troškove volontera (smeštaj, hrana i transport), ova organizacija za svakoga donira po 350 funti u fond projekta na kome je angažovana. Njihove ekoture su ne samo fantastična iskustva koja ćete pamtiti do kraja života, već ćete biti deo projekta koji zaista pomaže životinjama i lokalnim zajednicama. 

Idealno za: Ako imate viška slobodnog vremena i vešte ruke, ovo je misija za vas. Otkažite odmor na plaži i pridružite se, na primer, grupi koja se brine o slonovima. 

U potrazi za duševnim mirom

Reuters/N.C.
Putovanja na Tibet u potrazi za duševnim mirom

Conscious Journeys potiče kulturnu razmenu između turista i Tibetanaca. Koncept je takav da se kao smeštajne jedinice koriste porodični domovi, kako bi putnici iz prve ruke osetili kako funkcioniše ondašnja zajednica, što odsedajući u hotelu nikada ne bi videli. Dok su se druge organizacije posvetile tome da turistima pokažu što više znamenitosti Conscious Journeys prebacuje fokus na autentično iskustvo života na Tibetu. U ponudi je nekoliko različitih koncepta putovanja, od onih koji se baziraju na kulturnom nasleđu, do onih koji obećavaju nezaboravnu avanturu. Takođe, za sve koji vape za duševnim mirom tu je duhovno otkrivanje Tibeta. Duhovna putovanja nude iskustvo unutrašnjeg buđenja. Pratićete tragove tibetanskih seljaka koji često provedu od šest meseci do godinu dana u putovanju do svetih mesta. Možete se pridružiti već osmišljenom programu, ali i zatražiti posebno organizovanu turu. Ili se možete priključiti volonterskoj misiji.

Idealno za: Sve one koji su u konstantnoj potrazi za duševnim mirom, kao i za one koji svoj odmor žele da iskoriste tako što će naučiti nešto novo o udaljenim zemljama i kulturama. 

Jet set backpacker iskustvo (The Flash Pack)

Turističke agencije su do pre samo nekoliko godina u potpunosti ignorisale celu jednu grupu putnika (domaće agencije to čine i dalje), radi se o onima koji imaju između trideset i četrdeset godina i žele da putuju u okviru grupe sa kojom će deliti slična interesovanja i ideje.  

Britanska kompanija The Flash Pack jedna je od prvih koja je primetila ovu "rupu“ na tržištu i ponudila im je upravo ono za čime su oni tragali. Putovanja na neobične, manje istražene destinacije u svojevrsnoj kombinaciji nerežirane avanture i finih boutique hotela sa bazenima, umesto jeftinih hostela. Njihove ture (Kambožda, Vijetnam, Burma...) savršene su i za one koji imaju volju da putuju, a nemaju adekvatno društvo. Takođe, nude i neobične opcije kao što je istraživanje Španije na vespama, kurs street fotografije u Istanbulu, ili neobični medeni mesec na nekoj od sledećih destinacija: Kostarika, Nikaragva, Mijanmar, Australija, Novi Zeland, Indija, Uganda, Ruanda, Brazil i Čile. Ceo svet ih je primetio zahvaljujući odličnoj online kampanji „Selfie sa Isusom“, fotka sa vrha statue Isusa u Riju osvojila je Social Media Communications nagradu za najbolje osmišljen viral. 

Idealno za: Sve one koji jasno znaju šta žele i dosadilo im je da okupljaju društvo, organizuju sve i izigravaju dežurnog bankara. Uz The Flash Pack mogu da se opuste u potpunosti. 

Kaži ptičica!

Ako opsesivno listate travel blogove i tumbrl naloge sa fantastičnim fotografijama i maštate da jednog dana budete akter takvih kadrova, ne tražite dalje! Kompanija El Camino Travel načinila je korak napred kako bi animirala generaciju zavisnu od društvenih mreža. Svako njihovo putovanje brižljivo je osmišljeno, od smeštaja, do dnevnih tura i izleta, a onda sve to podižu na viši nivo.

Naime, kao sastavni deo svojih putovanja nude (fantastične!) profesionalne fotografije. Svakog dana putnici dobijaju po 20 visoko kvalitetnih fotografija koje odmah mogu da postave na neku od mreža, a posle putovanja dobijaju paket sa još 150 slika. Grupe imaju od deset do dvanaest putnika, a trenutno su u opticaju ture po Kolumbiji i Nikaragvi. Još nešto izdvaja El Camino od ostalih turističkih operatera, njima je zaista stalo do lokalnih zajednica. Blisko sarađuju sa vlasnicima malih biznisa, organizuju večere u porodičnom stilu sa lokalnim preduzetnicima koji radikalno menjaju lice svoje zemlje. I to nije sve! Od svakog putovanja odvajaju deset odsto zarade i uplaćuju je upravo tim preduzetnicima kako bi pomogli njihove male obrte.

Idealno za: Praktično za sve! Zar i sami ne želite profesionalne fotografije na kojima ćete delovati kao da ste ispali sa glossy stranica magazina. Zaboravite na selfie stick i desetominutno biranje Instagram filtera, dovoljno je da namestite bolji profil i sanjivo gledate u pučinu, za desetak minuta dobićete novu profilnu fotografiju (lajkovi zagarantovani).

2024 © - Vesti online