Ponedeljak 03.08.2015.
19:35
rs.n1info.com

Usvojeni amandmani: Formira se sud za zločine OVK!

A. Čukić
Petoro bilo protiv, jedan uzdržan dok je 88 glasalo "ZA" (Foto: Arhiva)

Od 88 poslanika prisutnih u sali "za" je glasalo 82, pet poslanika je bilo protiv a jedan je bio uzdržan.

Usvajanju je prethodila žustra rasprava, jer se opozicija protivi osnivanju ovog suda.

Svi poslanici Srpske liste podržali su izglasavanje ustavnih amandmana koji su neophodan korak u pravcu formiranja Specijalnog suda za ratne zločine OVK. Predsednik Srpske liste Aleksandar Jablanović izjavio je Tanjugu da su poslanici Srpske liste na ovaj način pokazali odgovornost i jedinstvo i da očekuje usvajanje Zakona o specijalnom sudu.

- U Skupštini Kosova i Metohije danas nije učinjen ustupak ni Srbima na KiM, niti međunarodnoj zajednici, već se radi o koraku u pravcu ispunjenja obaveze da se kazne odgovorni za teške zločine iz perioda kada su pojedinci uzeli oružje i pravo u svoje ruke - rekao je Jablanović i dodao da očekuje da će danas da bude usvojen Zakon o specijalnom sudu kako bi, kako je kazao, počelo sa otvaranjem slučajeva i procesuiranjem okrivljenih pripadnika OVK.

Svi poslanici Srpske liste podržali su ustavni amandman i ponovo pokazali odgovornost i jedinstvo u radu, dodao je Jablanović. On je ranije izjavio da je pojedinim poslanicima Srpske liste zaprećeno da će morati da napuste Kosovo ako u skupštini glasaju za amandmane.

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je večeras da je zadovoljan usvajanjem amandmana u Skupštini Kosova, koji će omogućiti formiranje Specijalnog suda za zločine OVK i da je time urađena velika i važna stvar. On je dodao da je odluka doneta pod velikim pritiskom međunarodne zajednice i da je spoljni pritisak bio najvažniji da se ovakva odluka donese.

Specijalni sud za ratne zločine treba da se bavi i istragom navoda iz izveštaja Dika Martija o trgovini organa srpskih civila od bivših pripadnik OVK 1998. do 2000.

2024 © - Vesti online