Ponedeljak 03.08.2015.
19:53
blic.rs

Veliki vođa našao pare za plate i penzije

Tanjug
Dokazaće svoje nevernim Tomama: Vučić

Javne finansije su u mnogo boljem stanju nego što je to predviđeno dogovorom sa MMF i najnoviji podaci pokazuju da Vučić po svoj prilici neće imati tako težak zadatak da ih ubedi da krajem godine poveća plate i penzije. Prema dogovoru sa MMF, u prvih sedam meseci bilo je predviđeno da budžetski deficit bude 100,6 milijardi dinara, dok je realno potošeno svega 24,2 milijarde dinara, odnosno 76,4 milijardi dinara manje!

Ovo je treći put ove godine da Vlada ima veće prihode od troškova u budžetu, posle januara i februara. Ali, ovaj rezultat je još bolji ukoliko se zna da je tokom prošlog meseca bilo i 13,9 milijardi dinara povraćaja od plaćenog poreza na dodatnu vrednost (PDV).

Prihodi od PDV i dalje su bolji nego prošle godine, prihodi od akciza su nešto manji nego u 2014. godini zbog smanjenog prometa jedne velike inostrane kompanije u Srbiji, a prihodi od carine nastavljaju da rastu iz meseca u mesec. Najdrastičnije rastu prihodi od javnih preduzeća. Tako se u julu u budžet slilo 242,2 milijarde dinara, što je sedam puta više nego u 2014. godine.

Da premijer Vučić i dalje ne dozvoljava ministrima da rasipaju novac pokazuju podaci o manjim izdacima za zaposlene, za plaćanje roba i usluga, ali zato više novca ide ugoženima. Novost svakako predstavljaju veći izdaci za socijalna davanja, pa je samo u julu iz budžeta otišlo gotovo 12 milijardi dinara za socijalnu zaštitu, što je više nego proteklih godina.

Poštovanje sporazuma sa MMF ključni je adut premijeru Vučiću da od njih traži saglasnost za vraćanje dela plata i penzija. Ukoliko u tome uspe, kakav-takav boljitak ostetiće i oni u državnoj upravi kojima plate nisu ni smanjene. A onda Vučiću ostaje novi ekonomski zadatak: kako pomoći privatnom sektoru da izađe iz kredita koji prete da uguše njihovo poslovanje, kako da dođu do novih poslova, do zapošljavanja novih ljudi i većih zarada.

Konačno krenule investicije

Velika budžetska boljka premijera Vučića mesecima unazad bili su prihodi opština i kapitalna ulaganja u infrastrukturu. Međutim, najnoviji podaci iz jula pokazuju da su investicije za 1,2 milijarde veće nego prošle godine! Takođe, opštine su u julu dobile gotovo 3,5 milijardi više nego lane.

2024 © - Vesti online