Utorak 04.08.2015.
03:51
Lj. Ivanović - Vesti

Pakao na putevima

Tanjug
Peške bi brže stigli: Kilometarska kolona na auto-putu

Osim rekordnog saobraćaja, poseban problem ove godine su i radovi na auto-putevima u Srbiji, naročito na deonicama kod Velike Plane gde se vozi naizmenično jednom trakom. Policija je uzalud apelovala na vozače da koriste alternativne pravce, preko Smedereva i Požarevca, ali to i nije realno kad je reč o stranim vozačima koji ne poznaju dovoljno dobro puteve u Srbiji.

Na auto-putu iz pravca Beograda prema Nišu, kod petlje Umčari, stvorena je kolona vozila duga skoro 16 kilometara. Na tom delu auto-puta radi se na deonici dugoj oko 10 kilometara, pa se vozila kreću zaustavnom trakom.

Veliki zastoji na putu Beograd-Niš zabeleženi su i prethodnih dana. Minulog vikenda "čep" je napravljen na delu od skretanja i isključenja za Mladenovac do skretanja za Smederevo i Požarevac. Jovica Mitić iz Auto-moto saveza Srbije navodi da su uzrok usporenog kretanja vozila radovi kod Vodnja i Požarevca, pa se vozila kreću otežano jednom saobraćajnom trakom.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović kaže da se na auto-putu po planu celo leto rade ozbiljne rekonstrukcije i da će radovi biti prekidani samo vikendom. Podsetimo, Srbija radove finansira iz odobrenih kredita i postoje striktni rokovi u kojima posao mora da bude završen kako zemlja ne bi plaćala penale.

- Ozbiljne se rekonstrukcije rade na auto-putu. Ne rade se takve baš svake godine. Ono što je dobro jeste da ćemo vikendom prekinuti radove, ali svih ostalih dana mora da se radi - rekla je Mihajlovićeva, priznajući da su gužve nesnosne.

Zastoj i na prugama

Prema informacijama Železnica Srbije, od 16. avgusta od 10 sati do 23. avgusta do 22 sata, izvodiće se građevinski radovi sa privremenom organizacijom drumskog saobraćaja pruga Beograd-Šid, ukrštanje sa zemljanim putem u mestu Dobrinci, što će dovesti do reorganizacije drumskog saobraćaja. Radovi će se izvoditi i u mestu Kraljevci, od 23. avgusta do 5. decembra. Radovi će biti obezbeđeni saobraćajnom signalizacijom uz privremenu obustavu drumskog saobraćaja preko pružnih prelaza.

Svuda u Evropi se, kako je poručila, poklapaju građevinska i turistička sezona, pa ni Srbija nije drugačija u tom pogledu.

Od juče, 3. avgusta, od sedam do 15 sati, doći će do izmene režima obavljanja saobraćaja na državnom putu "prvog A reda" Subotica-Beograd. Radovi se izvode na interventnoj popravci dilatacione spojnice na delu mosta pre petlje Vrbas-Srbobran na levoj strani ka Beogradu, a saobraćaj će se, prema postavljenoj signalizaciji, preusmeravati u brzu traku u smeru ka Subotici.

Opušteni Koridori

Iako je Vlada Srbije donela odluku o spajanju Puteva Srbije i Koridora Srbije, do toga još nije došlo. Zorana Mihajlović okrivila je rukovodstvo Koridora za neuspeh tog poteza. Optužila ih je da su se "ponašali opušteno" i rekla da će odgovornost postati jasna posle pripajanja tih preduzeća i izbora novog rukovodstva. Iako su se međunarodne finansijske organizacije, koje finansiraju izgradnju auto-puteva, saglasile da ova dva preduzeća budu spojena. Koridori Srbije su smatrali da još nije vreme za to. Koridori Srbije su pre pet godine izdvojeni iz Puteva Srbije sa namerom da investicije budu brže i efikasnije realizovane.

 

 

 

 

 

2024 © - Vesti online