Utorak 04.08.2015.
05:50
M. Roknić - Vesti

Pupovac: Hrvate ne zanimaju posledice

M. Roknić
Nema kazne za zločince: Komemorativni skup u selu Pješčanica

Za sve zločine u "Oluji" u Hrvatskoj su pokrenuta tri krivična procesa, a samo je jedan pravosnažno okončan. Porodice žrtava podigle su protiv Hrvatske 39 tužbi, od kojih su samo tri prihvaćene.

U spomen na žrtve stradale tokom i posle "Oluje" u nedelju je u selu Pješčanica kod Vrginmosta održana komemoracija u organizaciji Srpskog narodnog veća (SNV) i NVO Dokumenta. Pomen stradalima služio je paroh Mile Ristić, a govorili su Vesna Teršelić i Milorad Pupovac.

- U hrvatskom javnom prostoru ne samo da nema mesta za sećanje na one koji su stradali 1991. i 1992. u hrvatskim gradovima isterivanjem iz stanova i kuća, otmicama, ubistvima, nego ni za one koji su u dva dana morali napustiti svoj zavičaj. Da je otišlo 250.000 ptica, neko bi se pitao zašto i mogu li se vratiti. Ali u hrvatskoj javnosti nema prostora za takvo pitanje, kao ni moralnog osećaja i potrebe da se to pitanje postavi, a nema ni moralne odgovornosti da onima koji ga postavljaju taj prostor bude otvoren - rekao je Pupovac.

U Gornjoj Čemernici učesnici skupa položili su cveće na grob Dmitra Obradovića, ratnog predsednika SO Vrginmost koji je 1992. ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima.

Žalosno je što Zagreb slavi

Britanski stručnjak za Balkan Džejms Ker-Lindzi smatra da je žalosno to što je Hrvatska odlučila da slavi "Oluju".
- Čak i ako tu operaciju doživljavaju kao okončanje separatističke pretnje u njihovoj zemlji, i dalje imamo činjenicu da je za to plaćena veoma visoka cena - rekao je Lindzi.

Tuđman "sleteo" na tvrđavu

Na kninsku tvrđavu helikopterom je spušten spomenik Franji Tuđmanu koji će biti otkriven na dan proslave.
- Tuđman je ovde proglasio "imamo Hrvatsku", pobedonosno i s velikim poštovanjem prema novom vremenu - izjavio je autor spomenika Miro Vuco.





 

2024 © - Vesti online