Utorak 04.08.2015.
08:22
J. L. Petković - Vesti

Flaše za Tačija, ručak za poslanike

Fonet/Vlada Crne Gore
Junak i izdajnik: Hašim Tači

Potom je on, pred početak sednice apelovao na svoje poslanike da podrže predlog za osnivanje suda, objašnjavajući da od toga zavisi budućnost stranke. Kao zapeta puška, opozicija je ponovno glasanje o promenama ustava dočekala predlogom rezolucije o navodnom genocidu vojnih i policijskih snaga SRJ nad kosovskim Albancima 1998/99. godine. Taj predlog je sa 55 glasova protiv i 45 za odbijen. 

U sali, ali i za govornicom, poslanici su se oštro svađali i vređali. Pljuštale su teške međusobne optužbe vlasti i opozicije. Međutim, kako je kazaljka na satu prošla podne, vreme pauze za ručak, atmosfera je postala farsična. 

Već oko 13 sati, poslanicima su očigledno zakrčali stromaci. Vreme za licitiranje ko je veći "izdajnik" je isteklo, pa su i iz redova vlasti i opozicije od predsedvajućeg Parlamentom Kadrija Veselija zatražili pauzu.

Nakon diplomatskog pritiska SAD, kojima se nedavno priključila i EU, Skupština Kosova drugi put za mesec dana pokušala da usvoji ovaj predlog za koji je potrebna dvotrećinska većina u Parlamentu. Tači je u međuvremenu uspeo da privoli četvoro od sedmoro svojih poslanika PDK koji su kategorično bili protiv suda.

Nakon pauze za ručak, politički folklor za govornicom, dobio je nove, više note, pa se osim prebrajanja "ko je šta radio za vreme rata", otišlo dalje u istoriju, sve do Skenderbega. U večernjim satima, amandmani su ipak, izglasani.

2024 © - Vesti online