Ponedeljak 03.08.2015.
15:05
blic.rs

Atinska berza otvorena, akcije u padu čak 23 procenta

Reuters
Posle pet nedelja pauze, Atinska berza ponovo radi

Po otvaranju berze, Ateks, glavni indeks Atinske berze registrovao je gubitak od  22,87 procenata, dok su deonice Nacionalne banke Grčke, najveće komercijalne banke u zemlji, pale za 30 odsto.

Atinska berza je poslednji put bila otvorena za trgovanje 26. juna, kada je grčka vlada na čelu sa premijerom Aleksisom Ciprasom zatvorila banke i uvela nepopularnu kontrolu kapitala radi sprečavanja odliva finansijskih sredstava iz banaka.

Ekonomski analitičari kažu kako je strahoviti pad vrednosti akcija bio očekivan, s obzirom da je ekonomija u zemlji suočena sa dugim periodom oporavka.

Konstantin Botopulos, čelnik komisije koja prati grčko tržište kapitala ocenio je da se može očekivati pritisak jer tržište neće uspeti da odmah odgovori na duže isključenje.

- Ne smemo se zanositi, jer moramo da sačekamo kraj sedmice da vidimo kako će se stvari razvijati, pa da hladne glave napravimo plan oporavka - rekao je Botopulos.

Iako je Grčka prošlog meseca postigla dogovor sa kreditorima, političko stanje u zemlji još uvek je nestabilno, a mogućnost da premijer Aleksis Cipras bude prisiljen da raspiše vandredne izbore još uvek postoji.

Evropska komisija očekuje da će se Grčka ove godine vratiti u recesiju, što će zahtevati ogromne napore svih strana kako bi se zemlja oporavila.

2024 © - Vesti online