Ponedeljak 03.08.2015.
14:38
b92.net

Da li bi otkriće vanzemaljaca "uzdrmalo" hrišćanstvo?

mashable.com
Kako bi se otkriće vanzemaljskog života odrazilo na crkvene dogme?

Zanimljivo je da je Vatikan takođe zainteresovan za takva otkrića i ima čak izuzetno razvijen astronomski program koji vodi argentinski jezuit otac Hose Gabrijel Funes. Vatikanska opservatorija ima sedište u Kastel Gandolfo mestu, gde papa ima i letnjikovac. Međutim, ona upravlja i teleskopom Međunarodne opservatorije Mont Graham Univerziteta u Arizoni.

- Moguće je da život postoji van Zemlje, možda čak i neke inteligentne vrste - smatra Funes, ali ističe: “Mislim da nikad nećemo sresti vanzemaljce”.

On kaže da se katolička crkva pomirila s mogućnošću postojanja vanzemaljaca.

- Baš kao što postoji mnogo stvorenja na Zemlji, mogu postojati inteligentna stvorenja na drugim planetama koje je stvorio Bog. To nije u suprotnosti s našom verom, jer ne možemo ograničavati Božju kreativnu slobodu. Kako kaže sveti Franja Asiški, baš kao što neka zemaljska stvorenja smatramo braćom i sestrama, možemo govoriti o nekom "vanzemaljskm bratu". I on je deo Božje promisli - kaže on.

Ali, kako bi se to odrazilo na crkvene dogme?

- Otkriće inteligentnog života ne znači da postoji drugi Isus. Inkarnacija Sina Božjeg je jedinstven događaj u istoriji čovečanstva i univerzuma - tvrdi Funes.

2024 © - Vesti online