Ponedeljak 03.08.2015.
12:46
Tanjug

Propala inicijativa: Ništa od rezolucije o genocidu nad Albancima

Fonet/AP
Protiv rezolucije glasalo 55 poslanika kosovskog parlamenta

Inicijativu je podneo pokret Samoopredeljenje zajedno sa Alijansom za budućnost Kosova i Inicijativom za budućnost Kosova. Oni, naime, smatraju da su pripadnici srpskih bezbednosnih snaga počinile genocid nad Albancima u Pokrajini tokom poslednjeg rata.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da bi usvajanje rezolucije o genocidu u kosovskoj skupštini onemogucilo normalan dijalog Beograda i Prištine i dovelo u pitanje sve što je do sad postignuto Briselskim sporazumom.

Đurić je u petak rekao da je siguran da srpski predstavnici u kosovskoj skupštini neće podržati takav predlog i istakao da odluka pokrajinske vlade ne bi smela da bude doneta bez konsultacija sa Srbima na KiM.

- To bi veoma otežalo razgovore o normalizaciji i morali bismo ozbiljno da razmatramo šta i kako dalje posle tog poteza, koji bi bio neprijateljski prema našoj zemlji i narodu - rekao je Đurić.

Inicijativu je u petak Predsedništvu kosovske skupštine predložila šefica grupe Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi, a taj predlog su podržale ostale parlamentarne grupe.

ABK je jedna od najjačih opozicionih partija u kosovskom parlamentu, a njenom lideru Ramušu Haradinaju, bivšem vođu OVK, dva puta je suđeno u Hagu za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom i oba puta je oslobođen.

2024 © - Vesti online