Petak 07.05.2010.
12:47
Tanjug

Godišnjica bombardovanja kineske ambasade

Predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović je istakla da su ovi novinari stradali na radnom zadatku i da to predstavlja ratni zločin, kao što je i pogibija novinara Radio televizije Srbije.

"Mi ih nikada nećemo zaboraviti i svaki put šaljemo poruku da novinari ne smeju da budu ratnici", izjavila je Smajlović i dodala da je ovo značajno za novinarsku profesiju u celom svetu, jer je posle bombardovanja zgrade RTS-a i ambasade Kine, stradanje novinara postalo masovna pojava.

Smajlović je ocenila da bombardovanje ambasade predstavlja kontraverzan momenat, istakavši da novinarska udruženja treba da reaguju, jer se, kako je navela, tako ne daje legitimitet za taj zločin.

Dopisnik kineske agencije Sinhua, Taj Čin Hua rekao je da iako je prošlo 11 godina, nisu zaboravljene kolege koje su dale ogroman doprinos novinarstvu. Hua je rekao da ovde nije samo da bi odao poštu poginulim kolegama, već kao svedok prijateljstva dve zemlje.

U napadu NATO-a, 7. maja 1999. godine u zgradi kineske ambasade poginuli su dopisnici lista "Guang Ming Žibao" Sin Sing i Đi Đing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan, a 21 osoba je teško povređena.

2024 © - Vesti online