Ponedeljak 03.08.2015.
01:13
D. Dekić - Vesti

Zabranili počast žrtvama "Oluje"

Spremni za intervenciju: Policija zabranila skup

Posle pompeznog pomena povodom dve decenije Srebrenice, zabran je stavljen na prvi ovakav pokušaj u Federaciji BiH. To je izazvalo veliki revolt nevladinih organizacija koje su sa organizacijama iz Hrvatske planirale da danas u centru Sarajeva i Zagreba odaju počast srpskim stradalnicima "Oluje".

Ali očito da tamo nikog nije briga za srpske žrtve, jer se niko u Sarajevu ne obazire čak ni na činjenicu da je 1995. gotovo 30.000 Srba iz Hrvatske prebeglo u Republiku Srpsku, odnosno BIH. MUP sarajevskog Kantona nije dozvolio Udruženju za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) planirano okupljanje ispred Ambasade Hrvatske, što su organizatori doživeli kao "dokaz solidarisanja sa hrvatskom politikom diskriminacije i veličanja odgovornih za ratne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom".

Leci protiv vojne parade

U Zagrebu, skup sećanja na srpske žrtve "Oluje", danas na Trgu Bana Jelačića zajednički organizuju zagrebački Centar za žene žrtve rata ROSA i Ženska mreža Hrvatske, u saradnji sa UDIK-om, Srpskim demokratskim forumom i zagrebačkim Udruženjem slobodarskih aktivista. Aktivisti građanske inicijative Centar za mirovne studije su hrvatskim ministrima i građanima delili letke i proglas "Rat je gotov", kojim su izrazili protivljenje vojnoj paradi.

- To je najstrašnija slika koju smo mogli da pošaljemo iz Sarajeva - saopštili su organizatori obeležavanja godišnjice zloglasne hrvatske vojne akcije.

U toj NVO, uz podsećanje da je u "Oluji" poginulo i nestalo 1.853 osobe, a proterano više od 220.000, kažu da je cilj bio da ukažu na zločine i državno organizovano poricanje tih zločina. Oštro osuđuju zabranu mirnog skupa podsećanja na zločine hrvatske vojske prema srpskom stanovništvu koje "Hrvatska danas s ponosom slavi".

Pismo Kolindi

"Uprkos zabrani uputićemo pismo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović i još jednom je pozvati na odgovornost i distanciranje od zločina počinjenih u ime Hrvatske. Njeno (ne)distanciranje imaće dugotrajne posledice na odnose u regionu, ali shvatanje hrvatskog poimanja Zapadnog Balkana na putu ka EU", navodi se u saopštenju UDIK.

Odluku sarajevskih vlasti osudio je srpski ministar za rad Aleksandar Vulin, koji je rekao da Srbi imaju pravo da žale za sunarodnicima koji su četiri dana ubijani i trajno proterani.

- To je beleg sramote za vlasti u Sarajevu, kao i za svaku vlast koja nije u stanju da spusti glavu pred tuđom patnjom - kazao je Vulin.

On je istakao da je premijer Aleksandar Vučić prešao preko pokušaja ubistva u Srebrenici, a da kantonalne vlasti u Sarajevu ne mogu da prihvate da Srbi imaju pravo da jedan dan u godini "plaču nad svojim sunarodnicima".

- Mi umemo da progutamo tešku i ružnu reč, da okrenemo glavu i prihvatimo da zarad dobrosusedskih odnosa nekad i ne kažemo sve što mislimo, ali ovo nije način da se Srbiji vrati za njeno strpljenje i posvećenost - poručio je Vulin, naglasivši da bez istine nema pomirenja niti dobrosusedskih odnosa.

2023 © - Vesti online