Nedelja 02.08.2015.
04:13
E. V. -Vesti

Amerika nam otima svetinje

Tanjug
Ozbiljno upozorenje: Patrijarh Irinej

- Sila osedlava konje i osvaja gradove - poručio je srpski patrijarh.

Komentar patrijarha SPC usledio je nakon niza objašnjenja srpskih diplomata i ministara, vezano za najavljenu kandidaturu Kosova u Unesko. Ambasador Srbije pri toj misiji, Darko Tanasković, ocenio je da bi eventualni ulazak Kosova u Unesko našu kulturnu baštinu doveo u nepovoljnu poziciju, ali da pravu opasnost predstavlja namera Prištine da donese zakon kojim bi svo spomeničko nasleđe na Kosovu bilo vlasništvo te samoproglašene države.

Tanasković, takođe, pojašnjava da bi u slučaju ulaska Kosova u Unesko srpski spomenici teritorijalno pripadali Kosovu, ali da Konvencija o zaštiti kulturnih dobara Uneska nigde ne govori o pripadanju u smislu vlasničkog posedovanja.

- Pominje samo dobra koja se nalaze na teritoriji država-članica, uz napomenu da njene odredbe ne mogu dovesti u pitanje stanje realnog prava, a to znači i imovinsko pravni status utvrđen domaćim pravnim propisima - objašnjava Tanasković.

On ističe da su i podnosioci zahteva za prijem Kosova u Unesko svesni da im je rušilački, maćehinski i otimački odnos prema srpskoj kulturnoj baštini na KiM slaba tačka.

Dačić: Svet ih je video na delu!

Kosovo nije prošlo kvalifikacije da može da se prijavi za članstvo u Unesku, izjavio je danas prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
- Glavna slika iz te zemlje u kojoj se huligani, kriminalci, teroristi i pljačkaši nalaze na krovu crkve i lome pravoslavni krst, obišla je ceo svet... I oni će sada čuvati kulturnu baštinu - rekao je Dačić.
 

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić smatra da to što su zemlje priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ne znači da će glasati i za njegovo članstvo u Unesku.

- To što su pojedine zemlje priznale nezavisnost ne znači da će doneti jednu takvu odluku, a s druge strane Srbija je vodila jednu politiku koja je u međunarodnim odnosima imala korektan odnos prema zahtevima pojedinih zemalja i sada je red da te zemlje imaju korektan odnos prema njoj i prema zahtevima Srbije - kazao je Dačić, podsećajući da su SAD bile protiv prijema Palestine u Unesko i da će se videti kako će se odnositi prema zahtevima Kosova.

2024 © - Vesti online