Subota 01.08.2015.
16:19
Tanjug

Merkelova ponovo želi da se kandiduje za kancelara Nemačke

Tanjug
Spremna za novi mandat

Merkelova, koja će u godini izbora imati 63 godine života i 12 na čelu nemačke vlade, prema tim informacijama, želi, međutim tek 2016. godine da govori i svojoj kandidaturi.

Nejasno je, takodje, da li ona želi kandidaturu za ceo legislativni period do 2021. godine, prenose mediji danas, navodeći da je šef bavarske CSU Horst Zehofer dao podrsksu Merkelovoj, koja kod većine Nemaca uživa veliki ugled.

Poslednja anketa ''Dojčlandtrenda'' pokazuje da je 67 odsto Nemaca zadovoljno njenim radom.

Kada je reč o Merkelovoj, njenim planovima i političkoj sudbini, to je naročito, 2013. godine, u vreme pred septembarske savezne izbore, bila jedna od tema o kojoj se puno govorilo.

Nemački magazin ''Štern'' je, ne navodeći izvore, objavio tada da Merkel želi već 2016. godine da se povuče iz politike, što je iz vlade odmah demantovano.

''Štern'' je samo 45 dana pred nemačke savezne izbore, pisao, kao obrazloženje za moguće povlačenje, da će Merkelova 2016. godine imati iza sebe 25 godina karijere na saveznom nivou i 62 godine života, a njen muž, profesor Joahim Zauer 67 i da ona ne planira međunarodnu karijeru, već da s mužem putuje od Aljaske do Ognjenje zemlje.

I ''Bild'' je pisao o prevremenom povlačenju Merkelove iz politike, ali ove godine, kada iza sebe bude imala tačno deceniju kancelarske službe, što je portparol nemačke vlade Zajbert i takodje demantovao.

Povod za diskusiju o povlačenju Merkelove bila je jedna knjiga urednika ''Bilda'' Nikolaus Blomea u kojoj se, između ostalog, ukazuje na to da Merkel želi 2015. godine dobrovoljno da se povuče, pošto ona smatra da je 10 godina na kancelarskoj funkciji maksimum i pošto, veruje se, ne želi da nastupa i na izborima 2017. godine.

Iz redova njenih demohrišćana stigli su i tada demanti, odnosno, potvrde da ona nastupa za ceo legislativni period.

Merkelova je, navodno, više puta u uskim grugovima društva, kako navodi Blome u svojoj knjizi, ukazala na to da ona smatra 10 godina maksimalnim vremenom za kancelarsku službu- a njoj će na jesen 2015. godine biti decenija na čelu nemačke vlade.

2024 © - Vesti online