Subota 01.08.2015.
15:16
Blic

ISIS preti: Sa Talibanima započinjemo Treći svetski rat

Reuters
Prva na udaru će biti Indija

Plan koji se razrađuje na 32 stranice teksta ponešto je drugačiji od dosadašnjeg modela delovanja islamskih terorista. Prema zacrtanom okviru, ID bi trebalo da sklopi blisku saradnju s talibanima u Pakistanu, a odatle potom da izvede celi niz velikih napada na Indiju, koja je "Sveti gral džihadista“, prenosi vecernji.hr.

Ovo bi, prema ID-ovom planu, trebalo dovesti do reakcije SAD i zapadnih saveznika protiv celog niza muslimanskih zemalja, a prilično je izgledna i upotreba nuklearnog naoružanja između Indije i Pakistana, što bi dovelo do velikog rata svetskih razmera.

– Prihvatimo činjenicu da će kalifat preživeti i napredovati sve dok ne preuzme celi svet i odrubi glavu svakom neverniku koji je protiv Alaha – stoji u ISIS-ovom dokumentu koji tvrdi kako ne treba gubiti vreme i snagu na napade na SAD, već se treba fokusirati na akcije koje bi dovele do masovnog ustanka muslimana i pokretanja opšteg globalnog sukoba, koji će „dovesti do apolkalipse, odnosno smaka sveta“.

Prvi korak u ostvarenju ovog plana trebalo bi biti ujedinjavanje celog niza talibanskih frakcija koje danas, međusobno zavađene, deluju na području Pakistana i Avganistana. Ovaj zadatak biće poveren najboljim ISIS-ovim vođama koji će povezati trenutno sukobljene islamiste. Drugi deo plana predviđa izvođenje velikih, spektakularnih napada s velikim brojem žrtava. Ciljevi u planu nisu jasno zacrtani, ali jasno je da se radi o ciljevima u velikim urbanim središtima Indije gde bi, zbog velike napučenosti prostora, došlo do ogromnog broja civilnih žrtava.

Američke obaveštajne službe u ovom trenutku proveravaju verodostojnost dokumenta, ali reklo bi se je reč o stvarnom planu ID-a. Angažovani su stručnjaci koji analiziraju način pisanja, izlaganja predloga, rečenični sklop i sve upućuje na to da je dokument zaista napisan u vrhu Islamske države, verovatno u Siriji. Zabrinjavajuće je i što su pripadnici ove terorističke organizacije već primećeni na području Pakistana.

– Svesni smo prisutnosti ISIS-ovih militanata u Avganistanu i pažljivo nadziremo hoće li ovo dovesti do pogoršanja sigurnosne situacije u toj regiji – ustvrdio je Alista Baskej, zamenik portparola Nacionalnog bezbednosnog saveta Bele kuće. Inače, Indija je već decenijama primarni cilj mogućih napada islamskih radikala s područja jugoistočne i srednje Azije, još od razlaza s Pakistanom.

2020 © - Vesti online