Subota 01.08.2015.
14:59
Tanjug

Svetska banka investira u Srbiju preko 2 milijarde evra

Fonet/A. L.
Bor direktora Svetske banke prepoznao rezultate Vlade Srbije

- Bord direktora je prepoznao da je napravljen napredak nove vlade u poslednjih 18 meseci, a dalja demonstracija poverenja je program podrške koji je odobren Srbiji. Program podrazumeva ukupne investicije od više od dve milijarde dolara u narednih pet godina - rekao je Friden, koji u Bordu direktora Svetske banke predstavlja i Srbiju.

Friden je, opisujući svoju poziciju u Svetskoj banci, objasnio da je on "neka vrsta mosta između Vlade Srbije i najvišeg rukovodstva Svetske banke. 

- Građanin sam Švajcarske i u Bordu gde sedi 25 izvršnih direktora, predstavljam devet zemalja. Pored Švajcarske, to su i Srbija, Poljska, pet cenetralno azijskih zemalja i Azerbejdžan. Ako hoćete, u Svetskoj banci ja sam most između srpske vlade i naših usluga. Ovde sam da čujem od vlasti kako u Srbiji banka radi, kao i šta su osnovne brige vlasti u Srbiji, ali i kakve su brige naše centrale u Vašingtonu, šta druge članice očekuju od Srbije u zamenu za podrzšku koju dobija. To je moja uloga - objasnio je Friden.

Friden kaže da je pozitivne reakcije te institucije već preneo premijeru Aleksandru Vučiću, ali je preneo i to da su sa druge strane i očekivanja velika. 


- Obaveze koje je Srbija preuzela, posebno u oblasti ekonomskih reformi, privatizacije, upravljanja budžetom, ključne su za određivanje budućeg učestvovanja Svetske banke - rekao je on.

Friden je naveo da su takođe važna i očekivanja IFC-a, ogranka te banke koji podržava privatni sektor, a koji je spreman da uloži više u Srbiju.

Za to je, kako je naveo, najpre potrebno da se reši serija strukturnih problema, posebno kada je reč o stečaju i unapređenju funkcionisanja sudstva.

- To su s jedne strane moje poruke, a sa druge, ono što sam čuo, jeste jaka rešenost da se prihvate ti uslovi. Naročito kada je reč o okončanju privatizacije do kraja oktobra kako je dogovoreno - rekao je Friden.

On je rekao i da mu je Vučić, na nedavnom sastanku, iskreno ukazao i na teškoće koje postoje kako bi se ti ciljevi postigli.

- Premijer želi da uzme u obzir socijalnu situaciju u Srbiji. Promene, opet, ne mogu da budu odlučene samo u Beogradu, već odluke moraju da se donesu i na lokalnom nivou, a svakom preduzeću je potrebo prilagođeno rešenje. To je zadatak i za naše timove da rade na specifičnom rešenju posebno za onih 17 preduzeća za privatizaciju koje su od strateškog značaja za ekonomiju i građane - rekao je sagovornik Tanjuga.

2024 © - Vesti online