Subota 01.08.2015.
06:45
A. Vučićević - Vesti

Kraj sprege nastavnika i izdavača?

Novi zakon, novi udžbenici: Izdavači dobili rok od dve godine

Trenutno na tržištu postoji 79 izdavača, a čiji će se izdanje naći u klupama, zavisi od izbora škole, pa se često dešava da roditelji za svaki predmet moraju da kupuju udžbenike različitih izdavača. Izdavači se često koriste skupocenim poklonima za nastavnike. Novi zakon se bavi i ovim problemom.

- Letovanja u Grčkoj i skupoceni laptopovi više neće moći da se koriste da bi se uticalo na nastavnike. Zakonom ćemo te poklone svesti na vrednost ne veću od jedne olovke ili blokčića za pisanje - izjavio je ministar prosvete Srđan Verbić.

Uticaj lobista

U maju ove godine, dan uoči zakazane rasprave, nacrt zakona o udžbenicima je povučen sa dnevnog reda. Prema pisanju medija, glavni razlog za to su lobisti, a posebno izdavačka kuća "Klet".

Novi zakon takođe predviđa i maksimalnu cenu udžbenika što će, prema rečima Verbića, rasteretiti roditeljski budžet.

Dobra podloga za korupciju

Agencija za borbu protiv korupcije ocenila je da predlog zakona o udžbenicima sadrži "izvesne rizike korupcije" i traži da se otklone nedostaci.
 

On je istakao da se do sada nije znalo ko je učestvovao u odobravanju udžbenika.
Novi zakon predviđa da svi izdavači imaju obavezu da izdvajaju dva odsto od prometa na tržištu za Fond za udžbenike na jezicima manjina i za decu sa smetnjama u razvoju. Opozicione stranke nacrt novog Zakona ocenile su kao manjkav, najviše zbog toga što se više bavi pitanjem izdavača, nego samih udžbenika.

2024 © - Vesti online