Subota 01.08.2015.
05:17
D. Dekić - Vesti

Hvali Amere i Ruse, drž' se Berlina!

A. Čukić
Ne okreći se sine: Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Vukadinović smatra da je takva spoljna politika dugoročno neodrživa.

- Na prvi pogled ta politika je vešta, ali samo prema domaćoj javnosti, pošto uz pomoć medija Vučić stvara utisak da dobija izuzetnu podršku i pohvale sa svih strana. To je dobro za njegov rejting i podršku, kako proevropskih, tako i birača nakolonjenih Rusiji. Ali, to je dugoročno loše i neodrživo jer ono čime je moguće zaseniti i obmanuti neobrazovane i neinformisane birače ne može da prođe kod spoljnopolitičkih igrača koji znaju kako stvari stoje. A to je da je Vučić pronemački orijentisan, a pokušava da se ne zameri SAD i Rusiji - tumači Vukadinović.

On dodaje da je Vučić za domaću javnost, naročito za svoje biračko telo "Slobodan Milošević koji se saginjati neće", spreman da SAD-u i Rusiji skreše u lice. A on je istovremeno prema spolja "mek kao pamuk" i kooperativniji od najkooperativnijeg lidera DOS-a.

Savetnik i Volfram Mas

Koliko je u Vučićevoj spoljnopolitičkoj priči važan akter Berlin govori dolazak još jednog Nemca za savetnika u srpsku Vladu. Od septembra će u Nemanjinoj 11 kao specijalni savetnik premijera sedeti nekadašnji nemački ambasador u Srbiji Volfram Mas. Njegovom povratku u Beograd gde je službovao od 2007. do 2012, kako se čuje, kumovao je napor koji je uložio da se uspostavi odlična saradnja između Beograda i Berlina.

Ipak, kako ukazuje Vukadinović, srpski premijer igra vrlo pažljivo, naročito prema SAD, dok Rusiji šalje verbalne poruke zbog svojih birača. Dok se plaši Amerike, najbolje i najiskrenije sarađuje sa Nemačkom.

Poštovan kao Tito, opasan kao Sloba

- Vučić želi da bude prepoznat i kao regionalni šampion pomirenja, bar koliko je to bio bivši predsednik Srbije Boris Tadić, a po mogućstvu i mnogo više. Dakle, poštovan kao Tito, opasan kao Slobodan Milošević, regionalno omiljen kao Tadić, hrabar kao Aleksis Cipras i tragičan kao Zoran Đinđić. A od svega toga zapravo ništa - kaže Vukadinović.

2024 © - Vesti online