Četvrtak 30.07.2015.
19:07
Srna

Mirni protest u Zagrebu i Sarajevu: Prekinuti tišinu o zločinima nad Srbima

Reuters/R. C.
Dokle će Hrvatska poricati zločine počinjene u akciji "Oluja"?

Iz UDIK-a je saopšteno da polučasovna stajanja počinju u 11.00 časova i da će istovremeno biti održana ispred zgrade Ambasade Hrvatske u Sarajevu i na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu.

Osim toga, stajanja predstavljaju mirni protest povodom hrvatskog državnog organizovanog poricanja zločina počinjenih u akciji "Oluja".

UDIK će uputiti i otvoreno pismo predsedniku Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i još jednom pozvati na moralnu i političku odgovornost prema svim građanima koji žive u Hrvatskoj.

Udruženje smatra neprimerenim stav Kitarovićeve koja u svojim govorima otvara pitanja, te iskazuje empatiju prema bošnjačkim žrtvama zločina u Srebrenici, a u istom momentu jasno i glasno se stavlja u službu glavnog protagoniste negiranja zločina nad Srbima u akciji "Oluja".

- Vaše prisustvo komemoraciji u Memorijalnom centru "Potočari" izgleda nam kao dobro prikupljanje političkih poena na osnovu srebreničkih žrtava u okviru EU, a najavljivanje vojne parade u Zagrebu i slavljenje "Oluje" kao dobijanje unutrašnjih poena - navodi se u pismu.

Ističe se da je ravnodušnost prema počinjenom zločinu najviši stepen okrutnosti i da je to nastavak politike zla koja ponižava žrtve i produbljuje jaz među etničkim zajednicama u Hrvatskoj, ali i nosi nepovjerenje u regionu.

- Obraćamo Vam se javno kao najodgovornijoj osobi Hrvatske sa zahtevom da javno progovorite o zločinima Hrvatske vojske u akciji "Oluja" i da prekinete politiku ćutanja nad srpskim žrtvama ove operacije - navodi se u pismu.

Podsećajući da se demokratičnost jedne države meri po pravima manjina, u UDIK-u tvrde da je Hrvatska, nažalost, većinu svojih manjina proterala ili im pak uskratila njihova prava, a sve je to vojnom paradom podržala i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

- Ukoliko budete ignorisali ove apele i krik za pravdom i istinom, činite najveći zločin - zločin ćutanja - zaključuje se u pismu.

Podseća se da je u akciji "Oluja" poginulo i nestalo 1.853 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

2024 © - Vesti online