Četvrtak 30.07.2015.
13:52
Tanjug

"Tači najveći krivac što još nema suda za zločine OVK"

M. Karović
Nema sumnje da će Tači biti na optužnici ako sud bude formiran: Milovan Drecun

On je dodao da ne može da predvidi kako će proteći glasanje o tom zakonu u kosovskom parlamentu.

Povodom Tačijeve izjave da će sledeće sedmice biti održana sednica Skupštine Kosova posvećena Specijalnom sudu za ratne zločine bivše OVK i da je formiranje tog suda u interesu Kosova i međunarodne zajednice, Drecun kaže da Tači nije iskren kad govori da je Kosovu neophodan taj sud.

- Nema sumnje da će mnogi pripadnici Tačijeve stranke, uključujući i njega,
ako bude pravde i ako taj sud bude formiran, biti predmet optužnica - rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbje.

Drecun navodi da je "pritisak dovoljno jak" da se ta odluka donese i počne procedura za promenu kosovskog Ustava kako bi se omogućilo formiranje Specijalnog suda, kao i da očekuje da taj sud bude formiran.

- Ta procedura će biti test kako brzo mogu da promene takozvani ustavi za
formiranje Zajednice srpskih opština - kaže Drecun navodeći da formiranje ZSO neće biti moguće dok ne promene određene zakone i,kako je naglasio, "takozvani ustav".

Drecun je, povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine o sporazumu o osiguranju vozila najavljenog za iduću sedmicu, rekao da ne može biti normalizacije odnosa, ako je Srbija jedina strana koja je tome posvećena i da očekuje i da albanski lideri preuzmu svoj deo odgovornosti.

Kako je naveo, Priština ne može da izađe iz okvira sporazuma postignutih u Briselu i da nametne registarske tablice za vozila koje nisu statusno neutralne.

- To što misle da smicalicama i političkim provokacijama sprovode tihe ucene Beograda zbog pregovaračkog Poglavlja 35, to ne može - zaključio je  Drecun.

2024 © - Vesti online