Četvrtak 06.05.2010.
18:25
Tanjug

Mesić: Ustaše bile žrtve osvete

Uprkos prihvatanju te ideologije u mladosti, Mesić hrvatsku omladinu upozorava na pogubnost ustaštva


 

Mesić je, u predavanju povodom 65. godišnjice pobede nad fašizmom, poručio gimnazijalcima da ne padaju na tezu da su ustaše bile dobre jer su bili Hrvati, i da ne idu na internetske stranice "Crne legije" zbog laži koje su tamo napisane.


Ustaše su bile pripadnici hrvatskog naci-fašističkog pokreta i vladajuća stranka posle osnivanja kvislinške Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine, pošto je nacistička Nemačka sa svojim saveznicima pokorila Jugoslaviju.


Ustaški pokret je u NDH imao i vlastitu paravojnu formaciju imena Ustaška vojnica koja je bila odgovorna za najteže zločine protiv Srba, Hrvata, Roma i antifašista u NDH, tokom Drugog svetskog rata (1941-1945).


"Knjige sa manipulacijama o prirodi fašizma i antifašizma na kioscima u Hrvatskoj mogu da se kupe za smešno male pare", rekao je Mesić i podsetio da je svojevremeni predsednik Hrvatskog sabora Neđeljko Mihanović 1990-ih posle secesije Hrvatske od Jugoslavije, podržavao ustaštvo govoreći da su "u Jasenovcu izvođene operete".


U Jasenovcu je tokom NDH postojao najveći sistem koncentracionih logora, posle onih izvan nacističke Nemačke u kojima je likvidirano, prema različitim procenama, između 500.000 i 800.000 Srba, Hrvata, Roma i antifašista.


"Ustaše su se 1945. povlačile da bi se predale Englezima, ali su se Englezi držali principa da se vojska mora predati onima protiv kojih su ratovali", rekao je Mesić i naglasio da je zbog silnih pokolja nedužnih, za koje je dao i primere, osveta bila neminovna.

"Josip Broz Tito je neodvojiv od antifašizma koji je bio nepolitički pokret i izraz stremljenja ka slobodi", rekao je Mesić koji je ponovio da bi se bez antifašističkog pokreta Hrvatska utopila u Kraljevini Jugoslaviji.


"Da nije bilo Tita, Hrvati bi rat završili na strani gubitnika i postali tek istorijska činjenica kao Iliri, Tračani ili Kelti", rekao je Mesić po kome je današnja Hrvatska stvorena u Narodnooslobodilačkoj borbi, a odbranjena u ratu 1990-ih u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.
 

2024 © - Vesti online