Sreda 29.07.2015.
22:20
Sputnik

Nova politička igra: Unmik - pismonoša Prištine u Unesku

A. Čukić
Čije će biti srpske svetinje ako Kosovo dobije članstvo u Unesko?

Zahtev Prištine za članstvo u Unesku upućen je preko Unmika, čime je međunarodna misija na Kosmetu prekršila svoje nadležnosti, rekao je ambasador Srbije pri Unesku Drako Tanasković.

Da li je Unmik zaista izašao iz svog mandata i koje su posledice?

Dušan Proroković iz Foruma za strateške odnose podseća da Unmik može samo da zastupa privremene organe u Prištini ali ne i da aplicira za prijem u članstvo u neku međunarodnu organizaciju u njihovo ime.

- Ako se sećate sporazuma o slobodnoj trgovini - CEFTA, on je potpisan sa entitetom, Unmik-Kosovo. Na te sastanke je dolazio predstavnik Unmika sa predstavnikom iz Prištine. Pitanje je šta je država Srbija uradila ovim povodom, to jest da li je uputila žalbu Savetu bezbednosti i pismo Unmiku da se izjasni po tom pitanju - kaže Proroković za Sputnjik.

Koja je uloga Unmika?

Iz Unmika sa Kosmeta nije stigao odgovor na postavljeno pitanje, ali je zato predsednik liste "Srpska“ Aleksandar Jablanović u razgovoru za Sputnjik rekao da bi bio vrlo začuđen ovakvim stavom Unmika.

- Nas niko nije konsultovao oko ove teme. Ako se ispostavi da je zaista Unmik aplicirao u ime Kosova za prijem u Unesko, to otvara jednu novu temu i novu političku igru, gde se organizacija UN na direktan način umešala u odnos Srba i Albanaca na Kosmetu, stajući na stranu kosovskih Albanaca, bez prethodne konsultacije sa srpskim predstavnicima. Nadam se da ćemo ubrzo da obavimo razgovore sa relevantnim ljudima iz misije Unmik, koja je jedina regularna institucija UN na Kosmetu i koja funkcioniše na principu Rezolucije 1244 - izjavio je Jablanović.

On podseća da je srpska kulturna baština na Kosmetu predmet zaštite Uneska, ali i da je u velikoj meru i u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, Srba i Republike Srbije. Jablanović kaže da je vrlo zabrinut i zbog činjenica da Vlada u Prištini nije konsultovala svog koalicionog partnera, listu "Srpska“ oko ovog bitnog poteza.

- Pravo prilikom odlučivanja oko tako krupnog pitanja treba da imaju i ministri iz redova Srba u Vladi Kosova. Ukoliko se prepusti da svaki ministar u svom ministarstvu radi i ponaša se kao u svom feudu, onda nećemo nigde stići - kaže on, dodajući da je svestan da je za albanske ministre veliki politički poen i sam postupak prijave za Unesko, ali navodi da to među Srbima i Albancima otvara nova pitanja, a da postojeća još nisu rešena.

Članstvo Kosova ne bi ništa promenilo

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je da bi, ako bi se pravilno tumačio mandat Unmika, u ovom slučaju to značilo da je ova organizacija na sebe preuzela ulogu pismonoše.

Tanaksović je rekao da članstvo Kosova u toj međunarodnoj organizaciji ne bi ništa automatski promenilo u statusu srpske kulturne baštine na Kosovu, jer je ona pravno u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, ali da bi Srbija morala da obezbedi preciznu formulaciju da je reč o srpskoj pravoslavnoj kulturnoj baštini na Kosovu.

Tanasković je za srpske medije rekao da se trenutno srpska kulturna baština na Kosovu u Unesku vodi pod opštim zaglavljem "Srbija“ i da je na nedavno održanoj sednici Komiteta za svetsku baštinu u Bonu bez diskusije doneta odluka da su u pitanju srednjovekovni spomenici na Kosovu, a da je u zagradi navedeno "Srbija“.

Prema njegovim rečima, pošto se u Unesku sve klasifikuje i vodi na teritorijalnom principu, eventualnim članstvom Kosova u toj međunarodnoj organizaciji smatralo bi se da se srpsko spomeničko nasleđe nalazi na teritoriji države Kosovo, zbog čega bi Srbija morala da povede ozbiljnu akciju.

2024 © - Vesti online