Sreda 29.07.2015.
19:16
Srna

"Izetbegović želi unitarnu i šerijatsku BiH"

A. Čukić
Izetbegović je jedini kočničar svih procesa u Bosni: Milorad Dodik

Dodik je istakao da je on predsednik Republike Srpske i da je njegova ustavna obaveza da štiti nadležnosti i prava Srpske.

- U biti svega je sukob i borba protiv unitarizacije koju predstavlja Bakir Izetbegović. Veoma mi je drago ako misli da sam to zaustavio. Da je prošao projekat Bakira Izetbegovića i njegovog oca ovdje nikome ne bi bilo dobro, pa ni Bošnjacima - izjavio je Dodik, komentarišući Izetbegovićeve izjave da je Dodik najveći kočničar svih procesa u BiH.

Dodik je podsetio da je poslednjih pet godina, kada je reč o evropskim integracijama, Republika Srpska prihvatila mehanizam koordinacije i rešenje za presudu "Sejdić - Finci", dok je Izetbegović sve zaustavio jer nije želio da vidi Hrvate ravnopravne.

- Izetbegović je i neki dan rekao da nastavlja politiku svoga oca. To znači da moramo da budemo oprezni jer mi ovde ne želimo unitarnu BiH i ne želimo šerijatsku državu. Nas BiH interesuje onoliko koliko je to predviđeno Dejtonom - kaže Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska želi da jača svoju autonomiju.

Predsednik Srpske je istakao da su to sve legalni politički ciljevi kao što je i referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH u kojem nema pretnji kao što ima u Izetbegovićevim izjavama "koji preti i poziva na sukobe".

- Referendum je odraz našeg stava o sili koja je ovdje vladala posljednjih 20 godina i nametanje Suda i Tužilaštva koji nisu predviđeni u Dejtonu - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, to odgovara Izetbegoviću i Bošnjacima koji žele da zadrže takvu situaciju i zato daju ovakvu kvalifikaciju.

On je ocenio da Srbi ne smeju da prihvate prećutno to da su visoki predstavnici nasiljem uradili dobru stvar.

Dodik je naglasio da Izetbegović može da govori isključivo u ime bošnjačkog naroda a ne u ime BiH.

- Ponesen olakim zagrljajima Beograda i ponesen atmosferom i pesmom o Sarajevu možda sada likuje ali u svakom slučaju on je politički gubitnik - ocenio je Dodik.

2024 © - Vesti online