Sreda 29.07.2015.
14:58
Blic

Drama u američkom avionu: Imate tri minuta da očistite pistu, ja slećem!

youtube/ A to Z@ new video news A to Z@ new video news
Avion niskobudžetne kompanije izbegao tragediju

Kada je pilotu preporučeno da ode do 110 kilometara udaljenog aerodroma, on ih je obavestio da nema dovoljno goriva, prenosi Jutarnji.hr.

Tada mu je rečeno da će pista biti čista za 20 minuta, ali on im je kazao da ima goriva za 'još samo tri do četiri minuta', što je fraza koju piloti često govore kada imaju tek toliko goriva da mogu da prizemlje avion.

- Let 426 koji je leteo iz Las Vegasa za Fargo 23. jula 2015. prijavio je nedostatak goriva pri dolasku na aerdorom Hector, nakon čega je sigurno sleteo. Trenutno sarađujemo sa Saveznom upravom za civilno vazduhoplovstvo i aerodromom Hector kako bismo istražili kako je došlo do hitnog sletanja - kazao je portparol kompanije Alegiant Er.

Uznemirujuć audio snimak celog incidenta pojavio se na internetu.

Kontrolori su pilotu dali drugi broj da nazove kako bi dobio dozvolu za sletanje zbog hitnog slučaja, ali su mu kazali kako će mu uslove za spuštanje osigurati tek za 20 minuta.

- Nemam 20 minuta. Ako ne iskoordinirate naše sletanje, moraću da proglasim hitan slučaj i sam sletim. Dajem vam dva do tri minuta - kazao je pilot nakon čega je prizemljio avion i odveo putnike na sigurno.

Avion Allegiant Aira je u startu kasnio s letom oko sat vremena pa je propustio normalno sletanje na aerodrom Fargo, dok još nije bio zatvoren.

2024 © - Vesti online