Utorak 28.07.2015.
21:37
Tanjug

Milanović Ceraru: Arbitraža ne može da se nastavi

Tanjug
Pisao slovenačkom kolegi: Zoran Milanović

- Verodostojnost i integritet arbitražnog postupka u celini je do te mere narušen da Hrvatska smatra da se arbitražni proces ne može nastaviti u ovoj ili sličnoj formi - rekao je Milanović, prenela je agencija Hina.

Hrvatski premijer kaže da je Hrvatska i dalje predana traženju rešenja za utvrđivanje granične linije sa Slovenijom na kopnu i moru u skladu sa međunarodnim pravom.

- Dobrosusedski odnosi naših dveju država, saveznica u NATO i partnera u Evropskoj uniji, moraju nastaviti da se razvijaju, uprkos ovom incidentu - istakao je Milanović.

On je time odgovorio na Cerarovo pismo od ponedeljka u kojem je pozvao Zagreb na tolerantno rešavanje zapleta sa arbitražnim sporazumom.

U pismu Milanoviću, Cerar je preneo stav svoje vlade da Hrvatska ne može da izađe iz arbitražnog sporazuma i da će arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude.

Afera "Pirangejt" izbila je kada su mediji prošle nedelje objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenački sudija pri arbitražnom sudu Jernej Sokolec i slovenačka diplomata Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudija u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske. Njih dvoje su u međuvremenu dali ostavke.

Slovenačka vlada je za svog novog arbitra imenovala francuskog pravnika i predsednika Međunarodnog suda pravde Ronija Abrama i istakla da su time uklonjene prepreke za nastavak arbitraže.

Evropska komisija podržava arbitražu

Evropska komisija (EK) razume zabrinutost Hrvatske, ali podržava arbitražni postupak i smatra da u arbitražnom sporazumu Hrvatske i Slovenije postoje mehanizmi za rešavanje pitanja zabrinutosti hrvatske strane, izjavila je danas portparolka EK Mina Andrejeva.

- Razumemo zabrinutost hrvatskih vlasti u vezi s navodnim skandalom prisluškivanja. Međutim, EK u potpunosti podržava arbitražni postupak i naglašava važnost arbitražnog sporazuma za pravnu sigurnost obe strane - rekla je Andrejeva, a prenosi Hina.

Prema njenim rečima, u arbitražnom sporazumu u vezi sa Piranskom zalivu postoje mehanizmi za rešavanje zabrinutosti Hrvatske, uz istovremeno zadržavanje potpunog funkcionisanja arbitražnog sistema.

- Komisija naglašava važnost dobrog funkcionisanja Stalnog arbitražnog suda za glatku i efikasnu primenu zakonodavstva EU u budućnosti - odgovorila je Andrejeva na pitanje Hine o stavu EK u vezi s najnovijim razvojem događaja oko arbitraže.

Andrejeva dodaje da je Komisija upoznata sa situacijom i razvojem događaja, kao i da, iako nije strana u arbitražnom postupku, pažljivo prati šta se događa.

2024 © - Vesti online