Sreda 29.07.2015.
08:47
N. S. Preradović - Vesti

MMF od Srbije pravi Grčku?

A. Čukić
Jednom gubitaš, uvek gubitaš: Železnice Srbije

- Naravno da je dobro da država više ne garantuje kredite firmama koje su poznate po lošem poslovanju i vreme je da se tome stane u kraj. Ali, iz iskustva znamo da se MMF više bori za sebe nego za dobrobit građana Srbije i da ovaj zakon ide njima na vodenicu - tvrdi Pavlović.
On navodi da je prosto nemoguće da neko javno preduzeće dobije kredit a da pritom nema garanciju države.

Najveći korisnici garancija

(dug u milionima evra)

1. Srbijagas - 682,6
2. Putevi Srbije - 436,4
3. Železnica - 228,1
4. EPS - 156,4
5. RTB Bor - 146.1

- Ako je u pitanju projekat od značaja za celu zemlju jasno je da država treba da da garanciju, inače od posla nema ništa. Cilj MMF je da državna preduzeća dospeju u ćorsokak i da budu prodata budzašto. Poznato je da MMF cilja da Srbija ostane bez igde ičega svoga - navodi Pavlović.

Naš sagovornik to poredi sa grčkom krizom i zaključuje da treba dobro da se pripazimo.

- Zapadni poverioci su dopustili da se grčka preduzeća i država zaduže do neodrživog duga. Pa ako se svi slažu da je dug neodrživ i da Grčka nije u stanju da ga vrati, zbog čega ne otpišu bar deo? Ne. Poverioci čekaju da pokupuju ono što valja u toj državi - preduzeća, ostrva, sve dok ne ostanu bez igde ičeg svog - podseća Pavlović.

S druge strane, ekonomista Saša Đogović kaže da je dobro što se taj zakon konačno donosi, jer građani Srbije ne treba više da ispaštaju zbog loših odluka direktora javnih preduzeća.

Iako u Ministarstvu finansija ne žele da otkrivaju ko su gubitaši i korisnici garancijskih kredita, poznato je da je najveći korisnik državnih kredita Srbijagas čija su dugovanja krajem aprila iznosila blizu 700 miliona evra. Na drugom mestu su Putevi Srbije.

Građani vraćaju državni dug

Prema podacima Ministarstva finansija ukupan dug državnih preduzeća na kraju juna bio je 2,3 milijarde evra, a ona mogu da vrate jedva pola milijarde evra. Ostatak duga će vraćati građani Srbije.


 

2024 © - Vesti online