Utorak 28.07.2015.
09:52 >> 09:59h
Tanjug

Svadbeni poklon - odsecanje glave?!

Reuters
Surovost Islamske države bez kraja: Tražila da ubije jednu koleginicu - nevernicu (Ilustracija)

Žena, sudija za šerijatsko pravo, koja je u borbi izgubila muža, morala je, prema zakonu Islamske države, da se uda za drugog. Ona je, kao svadbeni poklon, zatražila da ubije jednog nevernika, piše "Dejli Mejl".

Lider terorističke organizacije al Bagdadi navodno je udovoljio njenom zahtevu, ali je insistirao na tome da može da oduzme život samo ženskoj osobi, jer su u Islamskoj državi muškarci i žene strogo razdvojeni.

Žena koja je dala intervju Dejli Mejlu, čije ime je zbog bezbednosnih razloga promenjeno u Lena, rekla je da je radila za više žena sudija za šerijatsko pravo u sudu Islamske države u gradu Majadin u Siriji, pre nego što je pobegla pred zverstvima ekstremističke organizacije. Upravo poslednja sudija za koju je radila odabrana je da joj bude odsečena glava.

- Žena sudija Tunišanka Roa Um Kotaba al Tunisi tražila je od vođa da odseče glavu neverniku kao svadbeni poklon. U to vreme sudija za koju sam ja radila, Um Abdulah, bila je optužena da je špijunirala za tajnu službu Saudijske Arabije - rekla je Lena koja je uspela da pobegne esktremistima.

Prema njenim rečima, kazne za žene koje određuju sudovi IS idu od novčanih kazni za nošenje "neislamske" odeće i bičevanja, preko prebijanja zbog razgovora sa strancima, do odsecanja udova zbog krađe, kamenovanja do smrti za preljubu i odsecanja glave za izdaju.

Uhapšena zbog razgovora sa muškarcem

- Jedna žena je tako uhapšena zbog toga što je razgovarala sa muškarcem u prodavnici, iako je to bio njen muž. Izvedena je pred egipatskog sudiju, koja ju je osudila na stravično prebijanje. Bičevana je kao životinja sa 80 udaraca, na glavnom trgu pred svima, a kada je njen muž dokazao da je to njegova supruga, bilo je prekasno - seća se ona.

Kao još jedan primer zverstava koje čini IS, bivša članica te organizacije opisuje kako je sud IS osudio jednu devojku na smrt zbog špijunaže samo zbog toga što se u telefonskoj poruci preko aplikacije "Vot's ap"požalila svojoj sestri, koja živi u Damasku, na život u Islamskoj državi.

- Rekli su da je povezana sa režimom (sirijskog predsednika Bašara al) Asada, da je špijun. A ona je samo govorila istinu - ističe ona.

Nekadašnja članica IS je, kako kaže, tokom dve godine koliko je radila u tamošnjem sudu, bila očevidac "nebrojenih bičevanja i batina", a seća se i tri slučaja amputacije udova i jednog obezglavljivanja, koje su izveli dobrovoljci IS na glavnom trgu. Pored toga, kako navodi, IS koristi decu kao obaveštajce koje patrole te organizacije, takozvane Hizbe, plaćaju da bi špijunirali drugu decu.

2024 © - Vesti online