Ponedeljak 27.07.2015.
20:29
jutarnji.hr

Otkrivena tajna: Varufakis je s hakerima imao plan B za munjeviti beg iz evrozone

Reuters
Nije dobio podršku Ciprasa za plan B: Janis Varufakis

Kako bi sačuvao tajnost ove operacije, Varufakis je sastavio tim od samo pet ljudi koji su nekoliko meseci pripremali Grčku da "pritiskom tastera" promeni valutu u slučaju nužde.

Ključnu ulogu u operaciji imao je tehnološki stručnjak kojeg je Varufakis doveo sa Univerziteta Kolumbija. Taj je stručnjak provalio u softverski sistem poreske uprave da dobije sve potrebne podatke o računima rezervi i poreznim brojevima svih poreznih obveznika u Grčkoj.

To je moralo biti obavljeno u potpunoj tajnosti jer su grčke finansije već tada bile pod kontrolom "trojke" - Evropske centralne banke, Evropske komisije i MMF-a, tako da Varoufakisov tim nije tražio dozvole za pristup podacima.

Naime, to bi izazvalo sumnju "trojke" i prerano otkrilo da Grci pripremaju svoj "plan B".

Ovaj uzbudljivi zaplet bivši je grčki ministar finansija otkrio na jednom skupu investitora u Londonu, a transkript je iscureo u grčkim novinama Kathimerini nedelju dana nakon što je dao ostavku.

Prema planu, plaćanja bi se u početku vršila putem 'obveznica', inspirisano eksperimentom sprovedenim u Kaliforniji nakon kraha banke Leman. Takav paralelni bankovni sistem omogućio bi grčkoj vladi da stvori likvidnost evra i zaobiđe "finansijsko davljenje" Evropske centralne banke.

- Premijer Cipras mi je, pre nego što smo u januaru osvojili vlast, dao zeleno svetlo da smislim Plan B - rekao je Varufakis. No, kada je došlo vreme da se plan realizuje,  Cipras je shvatio da se radi o vrlo teškom potezu. Varufakis je rekao da je to eksplicitno doznao u referendumskoj noći, i da je to bio razlog zašto je dao ostavku.

Prema Varufakisovoim rečima, nemački ministar finansija Šojble rekao mu je da će ga Grekzit opremiti s dovoljno terorizirajuće moći da nametne Francuskoj ono čemu se Pariz dugo opire: prebacivanje odlučivanja o budžetu iz Pariza u Brisel.

Varufakis je rekao za britanski Telegraf da su transkripti uglavnom precizni te da je Šojble već doneo odluku o izbacivanju Grčke iz evrozone i da sada samo kupuje vreme. Rekao je i da je deo medijskih izveštaja namerno izvučen iz konteksta samo kako bi ga predstavili kao ministra izvan kontrole i veleizdajnika.

2024 © - Vesti online