Četvrtak 06.05.2010.
16:05
Srna

Srbija: Prva prijava protiv hakera

 Prva prijava protiv elektronskog kriminalca u Srbiji
 

Krivična prijava je podneta protiv Ognjena Cvetkovića iz Beograda, kojem se na teret stavlja krivično delo-prevara, saopštio je MUP Srbije.

U saradnji sa bankarskim sektorom i internet provajderima u Srbiji, kao i nemačkim nadležnim službama i policijom, MUP Srbije je sprečio dalje širenje računarskog virusa na računare državljana Srbije i stranih državljana, kao i nastajanje velike materijalne štete koju je virus mogao izazvati.

Cvetković je od 2006. godine do 17. februara 2010. godine na svom računaru napravio virus tipa "IRC trojanac", pod nazivom "OMEA", koji je imao funkcije slikanja aktivnog monitora zaraženog računara, snimanja kucanja karaktera na tastaturi, kao i funkcije postavljanja sadržaja na "zaraženi" računar i skidanja sadržaja sa računara preko IRC kanala.

Lažno se predstavljajući kao Irena Miletić, Johan Majster i dr Majer, Cvetković je taj virus slao kao priloge poruka putem elektronske pošte većem broju korisnika - pojedinaca, preduzeća, fakulteta, državnih ustanova, na, kako je do sada utvrđeno, više od 70 elektronskih adresa.

Ovim računarskim virusom Cvetković je zarazio i računare tri nemačka državljanina.

Cvetković je podatke koje je pribavio sa zaraženog računara nemačkog državljanina, klijenta Baden-Virtemberg banke, iskoristio da preko internet sajta te banke lično unese podatake u predviđena polja za tu svrhu, kako bi lažno prikazao da je on korisnik i vlasnik računa.

On je time doveo u zabludu službenike da na štetu svog klijenta, a u korist Cvetkovića na račun jedne banke u Beogradu, putem onlajn transakcije uplate 2.600 evra, sa lažnom svrhom "pomoć prijatelju".

2024 © - Vesti online