Ponedeljak 27.07.2015.
14:00
J. L. Petković - Vesti

Mitrovica: Korupcija najrasprostranjenija u policiji i zdravstvu

Vesti
Korupcija se mora iskoreniti: Poruka sa okruglog stola u Mitrovici

Onda slede sud i carina, ali ne zaostaju centralna i opštinska administracija, pokazuju rezultati ankete sprovedene na teritoriji četiri opštine, koju je u sklopu projekta Antikorupcijska kampanja na severu sproveo Centar za zastupanje demokratske kulture.

Učesnici okruglog stola koji je u Mitrovici organizovan povodom predstavljanja rezulatata, smatraju da bi problem trebalo tretirati sistemski, na najvišem nivou, i da bi trebalo krenuti sa vrha vlasti kako bi dali pozitivan primer lokalnim rukovodiocima.

Ocenuju i da "ljudi vide loše primere i usvajaju te moduse ponašanja od onih koji su na najvišim nivoima centralnih vlasti".

Regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić kazao je da je do sada registrovan jedan slučaj korupcije, odnosno, prijava protiv policijskog službenika koji je bio u lancu komande policijske stanice u severnoj Mitrovici. On dodaje i da na severu KP još nema specijalizovane jedinice koja bavi samo pitanjem korupcije, već su takve jedinice pod upravom glavne direkcije u Prištini.

Šefica administracije u severnom delu Kosovske Mitrovice Adrijana Hodžić ističe da bi lokalna vlast trebalo da pomogne stvaranje mehanizma kojim će se krenuti u brobu protiv korupcije. Hodžićeva je poslednjih sedam godina bila na rukovodećoj poziciji, a priznala je da se i sama veoma često nalazila u situaciji da su građani dolazili tražeći razne usluge i pritom sami nudili mito bez da neko to traži od njih.

- Bez obzira da li je to u pitanju jedna čokolada ili novac, to ima istu težinu. To su nepristojne ponude, istakla je ona. Hodžićeva je kazala i da korupcija postoji u svim segmentima, a da je nekada građani mešaju i sa nepotizmom, ali se "mi svakako moramo boriti ove anomalije društva koja je prisutna na severu kao i na čitavom Kosovu, pa i u regionu".

Građanima je poručila da ne budu deo lanca korupcije, da ne daju mito i pozvala lokalne funkcionere i rukovodioce, doktore, profesore i medicinsko osoblje da obrate pažnju na etiku u svojim profesijama i budu zahvalni što su u mogućnosti da usluže svoje sugrađane.

Učesnici skupa su podvukli i da je "korupcija bolest koja je dugo ukorenjena u našem društvu ali joj moramo stati na kraj, te da svaki vid korupcije treba ozbiljno shvatiti i ne treba praviti kompromis kada je u pitanju taj problem".

Projekat istraživanja percepcije građana o korupciji finansirala je ambasada SAD na Kosovu.

2024 © - Vesti online