Ponedeljak 27.07.2015.
13:36
Tanjug

Hrvatska prelomila - izlazi iz Arbitražnog sporazuma

Tanjug
Milanović: Proces je kontaminiran

Milanović je novinarima nakon sastanka rekao da je usaglašavanje trajalo kratko i istakao da ga ne zanima da li će slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec podneti ostavku.

- Hrvatska ne može ostati u sporazumu o arbitraži. Postupak je kontaminiran. Hrvatska izlazi iz ugovora po preciznim pravilima međunarodnog prava. To je procedura koju sprovodi vlada i ministarstvo spoljnih  poslova. Od Sabora tražimo veliku saglasnost kako bi izašli iz sporazuma - rekao je Milanović.

Milanović nije želeo da komentariše pitanje da li se čuo sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom.

- Mi smo pristali na nešto pod uslovima, a došlo je do grubog kršenja ugovora, i dalje ne možemo ovako - rekao je Milanović koji, kako je rekao, ne veruje da će to loše uticati na odnose Slovenije i Hrvatske.

- Članica smo Evropske unije i došlo je do ozbiljnog incidenta i moramo reagovati. Ne tiče me se da li bi slovenački premijer trebalo da podnese ostavku. Arbitražni sud se nalazi u neugodnoj situaciji, možda ni krivi ni dužni, no nemam odgovor kako se oni osećaju - naveo je hrvatski premijer i istakao da je cela situacija neugodna i Hrvatskoj i Sloveniji, te da je neodrživa.

- Ne znam je li stav o špijunaži stav slovenačke vlade, no to neću komentarisati - kazao je Milanović.

Inače, ovo je ujedno bio i prvi susret Milanovića sa liderom najuticajnije opozicione Hrvatske demokratske zajednice Tomislavom Karamarkom u Banskim dvorima, što je izvalo posebnu pažnju hrvatskih medija koji su posebno insistirali na njihovom rukovanju.

2024 © - Vesti online