Ponedeljak 27.07.2015.
10:21
Srna

Rusija: Pustite Ratka Mladića, mi garantujemo za njega!

Reuters
Zdravtstveno stanje mu je jako loše: Ratko Mladić

Ova odluka ruske vlade donesena je nakon detaljnog uvida u medicinske nalaze tima ruskih lekara koji su pokazali da je Mladićevo zdravstveno stanje teško.

Nakon prošlonedjeljnog boravka lekara iz Rusije u Hagu, danas bi trebalo da bude održan sastanak tima odbrane generala Mladića i ruskih diplomata u Holandiji, a zatim se očekuje de će Kremlj preduzeti korake za Mladićevo lečenje u Rusiji, saznaje list iz dobro obaveštenih izvora.

- Preliminarni rezultati medicinskih testiranja kojima je Mladić bio podvrgnut u pritvorskoj jedinici ekspresno su poslati u Moskvu, a danas bi povodom toga u prostorijama ruske Ambasade u Hagu trebalo da bude održan sastanak članova tima odbrane generala Mladića i ruskih diplomata u Holandiji - navodi izvor "Presa".

Prema tim navodima, ruski ambasador će poslati pismo Kremlju u kojem će biti detaljno predloženi dalji koraci u vezi sa Mladićevim statusom, a zatim se očekuje da vlada Rusije, u najkraćem mogućem roku, pošalje pisane garancije Haškom tribunalu za privremeno puštanje Mladića na slobodu i njegovo lečenje u nekoj od referentnih zdravstvenih ustanova u Rusiji.

Izvori "Presa" otkrivaju i da je opšte zdravstevno stanje generala Mladića i dalje veoma teško, te da je nezahvalno bilo šta prognozirati.

- Kod generala Mladića su utvrđene ogromne varijacije krvnog pritiska, potvrđeni su ranije preživljeni moždani i srčani udari, kao i potpuna oduzetost desne ruke - navodi izvor lista.

Sin bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Darko Mladić rekao je da su ruski lekari preuzeli obimnu dokumentaciju na osnovu koje će dati stručno mišljenje o Ratkovom zdravstvenom stanju, ali i da konačan izveštaj još nije gotov.

Mladićev sin naveo je da je njegov otac zadovoljan stručnošću i korektnošću lekara i uopšte time kako je sve proteklo.

2024 © - Vesti online